Zang pur sang, zestig jaar lichte koormuziek in Nederland

Auteurs: Thomas Hessels & Harm Peter Smilde
Uitgever: ZINGmagazine

Aantal pagina’s: 192
Hardcover
Prijs: € 34,50 (inclusief btw)
Introductieprijs € 28,50 – actie loopt tot 24 december 2022
ISBN: 9 789461 549006

Nederland heeft een levendige zang- en koortraditie: honderdduizenden zangers, van liefhebber tot professional, komen elke week bij elkaar om samen te zingen.  Hoofdzakelijk zijn dat amateurgroepen, maar er zitten ook professionele groepen tussen als The Deep River Quartet (gestart in 1971), The Star Sisters (1982), Montezuma’s Revenge (1985) en in deze tijd OG3NE (2014).

Lichte koormuziek heeft sinds het prille begin een enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt. Van een handvol koren in de jaren zestig tot de honderden zanggroepen van nu
Dit boek vertelt het verhaal van die ontwikkeling.

Bestel hier.

Koorregie, handboek voor een betere podiumpresentatie

Auteurs: Marijke de Wit en Meta Stevens
Uitgever: ZINGmagazine

Aantal pagina’s: 120
Prijs: 24,95 (inclusief btw)
ISBN: 9 789082 600407

Podiumpresentatie. Ieder koor heeft ermee te maken. Hoe sta je erbij, wat wil je overbrengen, hoe komt de muziek het beste tot zijn recht? Het boek Koorregie – handleiding voor een betere podiumpresentatie – laat zien hoe je met eenvoudige middelen het zingen kunt ondersteunen, zodat je als groep met meer zekerheid op het podium staat. Koorregie biedt regisseurs, dirigenten en koorleden concrete tips en tools voor een betere podiumpresentatie. Ondersteund door film- en geluidsfragmenten geven ze een levendig beeld van de mogelijkheden en effecten van koorregie. Koorregie, handboek voor een betere podiumpresentatie

Bestel hier

Tipboek Zang,
de complete gids

Auteurs: Hugo Pinksterboer
Uitgever: the Tipbook Company

Aantal pagina’s: 202
Prijs: 17,50 (inclusief btw)
ISBN: 9 789087 670108

Tipboek Zang vertelt je alles over het meest persoonlijke muziekinstrument: je stem. Als je weet hoe je stem werkt, wordt makkelijk – van zuiver zingen tot zingen zingen, samen zingen en hard worden zonder hees te worden. Tipboek Zang biedt je de gebundelde kennis van meer dan dertig zangers en zangdocenten, van pop en jazz tot klassiek. In glasheldere taal, zonder dat het een biologieboek wordt, of je nu rapt, rockt of in een kerkkoor zingt.

Tips, tips, tips
Tipboek Zang besteed aandacht aan alles wat met zingen te maken heeft. Van een goede informatie en onderhoudstips voor je stem van teksten, en tot zangers die versterkt zijn zelfs een hoofdstuk met kooptips over microfoons. Verder lees je alles over oude en nieuwe zangmethodes, van Belcanto tot de Complete Vocal Technique, EVTS en Speech Level Singing. Een uitgebreide woordenlijst en een index ontbreken niet, en met de interactieve Tipcodes kun je zelfs horen wat je leest.

Bestellen via the Tipbook Company.
of als gratis welkomstgeschenk bij het nemen van een abonnement op ZINGmagazine.

It’s always a pussycat, een zanger als koordirigent

Auteurs: Edward Caswell
Uitgever: Leporello Uitgevers

Aantal pagina’s: 128
Prijs: 12,50 (inclusief btw)
ISBN: 9 789079 624294

 
Dit boek is ideaal voor iedereen die met koren werkt. Edward Caswell is een van de meest gerespecteerde koordirigenten en koorpedagogen van het moment, maar hij benadert het leiden en trainen van een koor vanuit het perspectief van een zanger. Centraal staat het toepassen van vocale techniek, en Edward laat zien hoe je die toepast in een aantal van de meest belangrijke koorwerken van het repertoire. Ik heb de auteur aan het werk gezien met verschillende koren en zijn aanpak kenmerkt zich door zijn grote toewijding, inzicht en plezier. Hij heeft ook veel van mijn muziek gezongen en verwerkt zijn ervaring als uitvoerende in zijn activiteiten als koordirigent en -pedagoog. Dat proef je in zijn nieuwe boek, dat een broodnodige aanvulling vormt op de bestaande literatuur. Ik weet zeker dat dit werk een praktische en waardevolle hulp is voor zowel dirigenten als zangers.
Sir James MacMillan CBE

Het bevalt me. Een boek dat andere is dan andere. Goed geschreven. Het staat vol met goede adviezen.
Simon Halsey CBE

Het boek is interessant, en daagt je uit (‘JA’ riep ik bij verschillende passages).
John Rutter CBE

Repeteren = herhalen. Schaam je als dirigent niet voor het ‘herhalen’ maar blijf creatief, prikkelend in je bewoordingen.
Caroline Westgeest

Dit boek is een welkome aanvulling op de literatuur over koordirigeren. Geschreven vanuit een grote ervaring en kennis van zaken.
Daniel Reuss

Bestellen via Leporello
of als gratis welkomstgeschenk bij het nemen van een abonnement op ZINGmagazine.