ZINGmagazine is het blad voor zingend Nederland en België.

Voor koren en vocal groups, duo’s en grootkoren, voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten én professionele zangers; interviews met zangers, dirigenten, zangpedagogen, koor- en componistenportretten, het laatste nieuws over kunst- en cultuurbeleid, ontwikkelingen in de koorwereld en spraakmakende producties.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur

‘Music was my first love’, zong John Miles ooit. En zo was het, ook in mijn bestaan. Muziek was er van kindsaf aan: Klassieke muziek, popmuziek, folk, maar ook rock & roll en blues. Ik was, denk ik, nooit erg goed in binnen de lijntjes kleuren. Ik studeerde muziekwetenschap in Utrecht en kwam al snel, tijdens mijn studie, terecht bij de kunstredactie van het Algemeen Dagblad en daarna bij HP/DeTijd. Mijn schrijvende leven was begonnen. Voorlopig is de laatste punt nog niet gezet en werk ik met veel plezier als hoofdredacteur aan ZINGmagazine.

 

Harm Peter Smilde
Eindredacteur

Het bovenhuis in Rotterdam waar ik opgroeide, barstte bijkans uit zijn voegen van muziek. Er waren veel, erg veel elpees en singles. Van Bachs Weihnachtsoratorium tot Lynn Andersons I never promised you a rose garden, van Queens Now I’m here en The Moody Blues tot Paganini en Vivaldi. Er stond een piano die met wisselend talent werd bespeeld, er werd naar koren gegaan en ik kreeg mijn zus haar oude klassieke gitaar waarop ik leerde spelen. Nog altijd is muziek een wezenlijk deel van mijn leven. En nog altijd wappert mijn muzikale belangstelling naar vele windstreken. Die muzikale geest laat ik graag waaien in de pagina’s van ZINGmagazine.

 

 

Mariette Effing
redacteur en redactiesecretaris

Ik was 8 jaar toen iemand me uit de klas plukte om in het kerkkoor te zingen. Dat betekende nooit meer saai in de kerkbanken zitten op zondag! Vele koren volgden en ik stond altijd klaar om de repetities over te nemen als dirigenten ziek werden. Pas later, toen ik in het kamerkoor van het conservatorium zong, leerde ik échte koordirigenten kennen en deed ik schoorvoetend toelatingsexamen koordirectie. Ik werd aangenomen en het echte leven als koordirigent begon. Met de komst van het internet vond ik het leuk om mijn belevenissen via weblogs te delen.
Dit werd opgemerkt door hoofdredacteur Martje Lamme (†). Ze vroeg me columns voor ZINGmagazine te schrijven en later als redactielid. Met veel plezier, tot op de dag van vandaag!

Monique van den Hoogen
redactiemedewerker

Mensen laten zingen is al vanaf mijn 17de mijn grootste passie. Zingende mensen zijn prachtig. Vanaf 2007 heb ik daar mijn werk van gemaakt zoals De ZangZaak. Mijn weken zijn gevuld met koren dirigeren, zangworkshops geven, zangvakanties leiden, zingen met bejaarden en dementen en soms een eigen productie maken zoals de musical Jesus Christ Superstar in 2018.
Ik doe ook graag gekke opdrachten: van voetballers een tijdelijk koor of een flashmob in de supermarkt organiseren. Mijn trots is mijn Projectkoor Cessibon, waarmee ik al 18 jaar de mooiste projecten zing, met per concertreeks zo’n 800 tot 1000 man publiek. Ik ben al meer dan 10 jaar met veel plezier redactiemedewerker van ZINGmagazine.

Elke Jansen
redactieadviseur

Mijn vader was muziekleraar, dat hebben mijn broers en ik geweten. In ons huis was er altijd iemand aan het zingen, spelen, muziek luisteren, of een combinatie daarvan. Op mijn vierde kreeg ik mijn eerste pianolessen, op mijn zestiende ging ik naar het conservatorium en verdiende mijn eerste geld als zingende pianiste. Na mijn conservatoriumstudies piano en zang rolde ik al snel de koorwereld in, waar ik me nog steeds als een vis in het water voel. Dirigeren, begeleiden, coachen, arrangeren, componeren, allemaal even leuk. Bij een cursus muziekjournalistiek aan de universiteit van Utrecht herontdekte ik bovendien mijn passie voor schrijven. Hoe mooi is het om te werken bij ZINGmagazine, waar al deze liefdes samenkomen!