ZINGmagazine 84

29 november, 2018

Veelkleurig
Kijk eens aan. Deze ZINGmagazine bevat zomaar acht extra pagina’s en dat gaan we vanaf nu elke editie doen. Zo hebben we meer ruimte voor meer informatie, nieuws en twee extra -pagina’s van Koornetwerk: de grootste overkoepelende korenorganisatie in Nederland. Waarom doen we dat? Omdat we als ZINGmagazine midden in de koorwereld willen staan. We willen al die zangers in Nederland niet alleen op de beste wijze informeren, maar ook verbinden, en samenwerken met jou als zanger, koorlid of andersoortige organisatie in de zangwereld. ZINGmagazine is er immers voor iedereen die van zingen houdt. Veel-kleurigheid is onze identiteit. Over identiteit maakte zangeres Sabrina Starke onlangs een prachtige cd. Een interview met haar vind je in deze editie. En wat verder ter -tafel komt? Gospel in de polder, een spiksplinternieuw improvisatiefestival in Nijmegen, en een bezoekje aan de laatste en enige twee kathedrale koorscholen in ons land. Over veelkleurigheid gesproken. De redactie van ZINGmagazine wenst je een veelkleurige Sinterklaas, een betekenisvol kerstfeest en een muzikaal 2019.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur

 

 

Onder de oppervlakte
Tien jaar geleden brak ze als singer-songwriter door met haar album Yellow Brick Road en dit jaar viert ze haar jubileum als zangeres. 
Op haar nieuwste cd Underneath the Surface en met haar jongste theatertour gaat ze op zoek naar de wortels van haar identiteit.

 

Koorscholen
Kerst staat voor de deur en dus zijn het drukke dagen voor de jongens en meisjes van de enige twee kathedrale koorscholen die ons land rijk is: de Kathedrale Koorschool van de Sint Bavo in Haarlem en de Kathedrale Koor­school Utrecht. ‘Het is top­sport, zo’n koorschool’, schrijft Twan Geurts die een kijkje nam in Haarlem en Utrecht.

 

Kerst 2018
Het regent weer Messiah’s en andere kerstconcerten. Monique van den Hoo­gen keek zoals elk jaar alvast door het aanbod en selec­teerde de mooiste, meest veelbelo­vende of meest bijzondere kerst­con­certen van 2018. En een ding is wel duidelijk: het kerstrepertoire omvat zoveel meer dan Messiah en (het precies 200 jaar oude!) Stille Nacht.

 

De blijde boodschap
De kerken lopen leeg, maar het aantal gospelkoren groeit. Op Google vind je meer dan zeven­honderd koren, dj’s en bands in het genre gospelmuziek. Maar hoe is het gesteld met gospel in onze polder? Twan Geurts ging op onderzoek en trof een opmerkelijke parallel aan met de revival van een oer-Hollandse traditie: het zingen van psalmen en gezangen.
29 Zingen in je blootje
‘Bij improviseren sta je echt in je blootje: persoonlijker kan het niet. Maar dat zorgt er juist voor dat je een heel hechte band ontwikkelt met je medezangers’, aldus zanger Kees Kool. Kool orga­niseerde het allereerste tweedaagse festival voor geïmproviseerde zang, en Gerdjan Rapati sprak met hem.


Verder in dit nummer • Podium Jasper Schweppe • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Opmaat Van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Francine op zangles Cordula Klein Goldewijk 25 Op weg naar… Toonkunstkoor Nijmegen • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Kwesties Vragen van lezers • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes