Selecteer een pagina

Het Utrechtsch Studenten Concert maakt met de opera Thijl kans op een International Opera Award. Met zijn uitvoering van de grootste Nederlandstalige opera ooit geschreven, ten tonele gebracht in een theater van zeecontainers, heeft het studentenorkest afgelopen zomer veel stof doen opwaaien. Het succes van Thijl bleef ook internationaal niet onopgemerkt. Maandag 29 april worden de prijzen uitgereikt in Londen.

De International Opera Awards worden ook wel gezien als de ‘Oscars van de operawereld’. Sinds 2013 komt de opera-top van over de hele wereld jaarlijks samen voor de uitreiking van de prijzen. De genomineerden en uiteindelijke winnaars worden gekozen door een internationale vakjury. Dat naast toonaangevende operahuizen als het teatro alla Scala in Milaan en de Staatsoper Berlin ook niet-professioneel gezelschap kans maakt op een award, is een unicum.

Thijl
Thijl, geschreven in 1940 door de Nederlandse componist en verzetsstrijder Jan van Gilse, is genomineerd in de categorie ‘rediscovered work’. Slechts één keer eerder, in 1980, werd deze opera over idealist en vrijheidsstrijder Thijl Uilenspiegel geënsceneerd uitgevoerd. Nadat de bladmuziek van die uitvoering, op de handgeschreven partituur na, spoorloos verdween, heeft het werk nooit meer op de lessenaars gestaan. Daar kwam afgelopen zomer verandering in: Thijl werd in een speciaal gebouwd theater van zeecontainers op vliegbasis Soesterberg ten tonele werd gebracht door het USConcert. De productie trok uitverkochte zalen en kon rekenen op lovende recensies.

Dat het de studenten lukte om het werk opnieuw uit te voeren, is alles behalve vanzelfsprekend. Voor de opera is een enorme bezetting nodig: het werk telt alleen al 35 zangrollen. Bovendien moesten de orkestleden eerst de handgeschreven bladmuziek ontcijferen en digitaliseren – een monsterklus die ruim anderhalf jaar in beslag heeft genomen. Het USConcert mag dan ook met recht de drijvende kracht achter de definitieve terugkeer van Thijl in de Nederlandse muziekwereld genoemd worden.

Kanshebbers
Samen met De Nationale Opera houdt het USConcert dit jaar in Londen de eer hoog voor Nederland. De studenten moeten het in de categorie ‘herontdekt werk’ opnemen tegen zeven professionele gezelschappen, waaronder grote namen zoals de Polish National Opera en de Bregenzer Festspiele, die in 2015 nog een award ontving voor ‘beste festival’ en dit jaar ook genomineerd is in de categorie ‘World Premiere’. De Nationale Opera dit jaar maakt kans op een titel in twee categorieën: ‘Chorus’ en ‘New Production’ met Jenufa.

Of ze een award in de wacht slepen  of niet, voor de studenten is een belangrijke prijs alvast binnen: “Dat we met de beste operagezelschappen van de wereld op één shortlist staan én deze onvergetelijke avond mogen meemaken, is al een fantastische prijs op zich”, aldus initiatiefnemer en orkestlid Jaap van Hellenberg Hubar.

Award ceremonie
In totaal worden er tijdens het gala evenement 21 awards uitgereikt, afgewisseld met diverse muzikale optredens door internationale operasterren. De hoogtepunten van de avond zullen uitgezonden worden door BBC Radio 3 op zondagavond 5 mei.

Wie Thijl gemist heeft of wil nagenieten kan de CD en DVD bestellen via www.thijl2018.nl. Het USConcert is op 13 en 15 juni weer te horen in Amsterdam en Utrecht met o.a. de Symfonische dansen van Rachmaninoff.