Selecteer een pagina

Met de primeur van de Nederlandstalige productie Bruid Te Koop! en de samenwerking met Studio Drift voor de vormgeving van L’Orfeo verlegt de Nederlandse Reisopera opnieuw haar grenzen.
Il barbiere di Siviglia in een regie van Laurence Dale gooide hoge ogen in 2013 en komt daarom in het najaar van 2019 terug in de theaters.
Met de pocketopera Jevgeni Onjegin reist de Reisopera het komend seizoen naar nieuwe speelsteden als Nijmegen en Tilburg.
Het succes van de samenwerking met Theater Sonnevanck in het afgelopen seizoen (Orfeo) krijgt een vervolg met de familievoorstelling Zwijnenstal (8+).
Sinds februari van dit jaar heeft de Reisopera een eigen Kinderkoor en komend seizoen bieden we met project De Maakers jongeren van 14 – 21 jaar de kans om samen met professionals een eigen voorstelling te maken en te spelen.
Deze zomer staat de Reisopera voor het eerst op het grootste muziekfestival van Nederland: de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Il barbiere di Sivigla is van 28 september – 2 oktober 2019  te zien in de theaters.
L’Orfeo is van 25 januari – 22 februari 2020 te zien in de theaters.
Bruid Te Koop! is van 14 maart – 25 april 2020 te zien in de theaters.
Jevgeni Onjegin is van 1 – 28 november 2019 te zien in de theaters.

Meezing Messiah in Carré
Op zondag 8 december 2019 organiseren wij de vijfde editie van de Meezing Messiah in Carré, onder leiding van onze directeur Nicolas Mansfield. Er is plaats voor 1000 amateurzangers en -zangeressen, kaarten bestellen kan nu al via www.carre.nl.

Samenwerking met Orkest van het Oosten/Het Gelders Orkest
De Reisopera is een vaste samenwerkingspartner van de twee orkesten en gezamenlijk markeren de drie organisaties dit bijzondere moment met de concertante uitvoering van Leonard Bernsteins wervelende musicalklassieker Wonderful Town.
Wonderful town is van 4 – 12 oktober te zien in Enschede, Zwolle, Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn en Arnhem.

Samenwerking  met Theater Sonnevanck
Met jeugdtheatergezelschap Sonnevanck uit Enschede co-creëert de Reisopera in het najaar van 2019 de familievoorstelling (8+) Zwijnenstal: een muzikale komedie over de allerbeste boerderij, met de aller-gelukkigste dieren ter wereld.
Een is een muzikale, humoristische vertelling over recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt.
Zwijnenstal is van 6 oktober – 1 december 2019 te zien in de theaters en op scholen.

Samenwerking met de Theatermakerij Enschede: De Maakers
Project De Maakers is het begin van een samenwerking tussen de Theatermakerij Enschede en de Reisopera  met als doel op structurele basis op hoog niveau muziektheatervoorstellingen te maken met jongeren tussen de 15 en 21 jaar. De muziektheatergroep wisselt jaarlijks van samenstelling. Bij de keuze van de voorstelling wordt uitgegaan van de thematiek van de opera die de Reisopera dan brengt: in seizoen 2019/20 is dit L’Orfeo.
De jongeren van De Maakers gaan aan de slag met de eeuwenoude mythe van Orpheus en Eurydice en ontwikkelen – samen met professionals – een oorspronkelijke en eigenzinnige muziektheatervoorstelling, waarin ze zelf spelen.  De ideeën van de jonge spelers en muzikanten vormen de basis voor  muziek en script.
Start project in september 2019, voorstellingen in april/mei 2020.

Samenwerking met Symfonia Jong Twente: La bohème
Op zaterdag 6 juli voeren jeugdorkest Symfonia Jong Twente (SJT) en de Reisopera samen een concertante pocketversie uit van Puccini’s La bohème in het Muziekcentrum in Enschede. SJT heeft hun seizoen 2018/19 in het teken gesteld van ‘opera’ en dan is een samenwerking met het operagezelschap dat in Twente gehuisvest is vanzelfsprekend.
Symfonia Jong Twente is een jeugdorkest met ongeveer 65 leden dat al bijna 50 jaar staat voor talentontwikkeling van jonge musici. Het orkest heeft een eigen kweekvijver voor jong talent tot 14 jaar genaamd Symfonia Junior.
Op 6 juli voeren de jonge musici samen met zeven solisten van de Reisopera de ‘pocketversie’ van La bohème uit die de Reisopera voor het laatst in 2017 te zien was tijdens Festival Classique. Aan de uitvoering doet ook het Reisopera Kinderkoor mee.

Het Reisopera Kinderkoor
Goed nieuws voor kinderen in Enschede die van zingen houden: de Nederlandse Reisopera is in februari begonnen met een eigen kinderkoor. Onder leiding van dirigent Mirjam Spoelman leren kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar zingen in een koor én gaan ze meespelen in producties en meedoen bij optredens van de Reisopera. Plezier in samen zingen staat voorop! Lidmaatschap van het Reisopera Kinderkoor is gratis.
De eerste productie waaraan het kinderkoor deel zal nemen is Puccini’s La bohème,  een samenwerkingsproject met jeugdsymfonieorkest Symfonia Jong Twente, op zaterdag 6 juli in het Muziekcentrum in Enschede. In december treedt het Kinderkoor op tijdens The Christmas Night in het Wilminktheater.
De repetities van het Kinderkoor zijn op woensdagmiddagen van 15.30 – 16.30 uur in Enschede.
Op dit moment heeft het Reisopera Kinderkoor 30 leden, aanmelden kan via kinderkoor@reisopera.nl .

Overig nieuws
Per 1 september 2018 is De Nationale Opera Studio (DNOS) van start gegaan. Dit is een initiatief van De Nationale Opera, in samenwerking met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid. Artistiek leider is de internationaal gerenommeerde sopraan Rosemary Joshua.
Dit young artists programma is een twee jaar durend trainee-traject voor zes afgestudeerde zangers (m/v) die zich verder willen specialiseren in het operavak. Het doel van de Studio is dat zij zich verder kunnen ontwikkelen tot allround artiesten, door het aanbieden van kwalitatief hoogstaande training gecombineerd met een breed scala aan professionele ervaringen. Komend seizoen zullen zangers uit de Nationale Opera Studio ook te zien zijn in producties en concerten bij de Reisopera.

Onze operaproductie Ariadne auf Naxos (Richard Strauss) uit 2016 zal in april 2020 in Canada te zien zijn. De productie is verhuurd aan Calgary Opera. De regie was van Laurence Dale en decor- en kostuumontwerp van Gary McCann.

Op zondag 9 juni treden we, samen met het Orkest van het Oosten, op tijdens het kunstfestival Kunst in het Volkspark in Enschede, met solisten Laetitia Gerards en Denzil Delaere.

Op zaterdag 20 juli staat de Reisopera voor de allereerste keer op festival de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. We brengen een 45 minuten durende versie van Rossini’s Il barbiere di Siviglia (speciaal voor de gelegenheid vormgegeven door regisseur Laurence Dale) met o.a. Karin Strobos, Mark Milhofer en German Olivera.
Ook bieden we de festivalbezoekers twee heuse operaworkshops aan. Het motto hierbij is: je hoeft niet te kunnen zingen, maar het helpt wel!

ALLE INFORMATIE OVER SPEELDATA EN SPEELSTEDEN IS  VANAF 16 MAART 18.00 UUR TE VINDEN OP WWW.REISOPERA.NL