ZINGmagazine 98 | verschijningsdatum 26 maart

maart 2021

Huiskamer-avonturier
Nog even en dan mogen we hopelijk weer zingen. Al­thans, daar ga ik wel vanuit. Hoe zou dat zijn? Voor de eerste keer sinds lange tijd weer fysiek samen zingen. Elkaar ontmoeten, echt in elkaars klank kunnen ‘zitten’. Weg van dat scherm. De zaal in. Publiek. Dat moet voor menig zanger een ultie­me belevenis zijn. Een moment om nooit meer te ver­geten. En dat gaat ook vast weer prach­tige verhalen opleveren, en reken maar op dat je daarover in ZING­magazine zult lezen. En hoewel we ons dat nu nog niet kunnen voorstellen zullen we misschien ook wel met een zekere weemoed terugkijken naar die vreselijke corona-tijd. Toen we plotseling werden uitgedaagd om op een compleet andere manier te gaan leven. Toen we za­ken ontdekten die we anders misschien nooit ontdekt hadden, zoals repeteren via Zoom, online teamborrels, digitale opera-uitvoeringen en noem maar op. Als Covid19 een ding heeft duidelijk gemaakt dan is het ook dat de mens buitengewoon creatief is en in staat om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het saaie coronabestaan maakte van menigeen een huiskamer-avonturier die zich liet inspireren door wat hij in het digitale universum tegenkwam. De rasmuzikant Jacob Collier hoort daar voor mij ook bij: lees het artikel van Harm Peter Smilde en je begrijpt waarom.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 98

Podium voor … Merlijn Twaalfhoven
“Een goed idee is verfrissend. Maar ook vaak snel weer voorbij. Een goede gewoonte daarentegen kan je leven echt verbeteren. Om koren door de coronatijd te helpen zijn er veel goede ideeën. Maar zouden we ook nieuwe ­gewoontes kunnen vinden?” Zo begint Merlijn zijn bijdrage aan de rubriek Podium

Muzikale stuiterbal
Op 14 maart, vlak voor het ter perse gaan van editie 98 van ZINGmagazine, won hij zijn vijfde Grammy: Jacob Collier. De 26-jarige Brit is een muzikale stuiterbal die overal de monden laat openvallen van verbazing. Harm Peter Smilde moest denken aan Frank Zappa, maar dan heel jong, niet cynisch, zonder snor en sik, en met vijftien koppen koffie achter zijn kiezen. Een portret van een fenomeen.

Talentontwikkeling
NKK NXT is het talentontwik­kelings­traject van het Nederlands Kamerkoor. Het is de brug tussen de net-afgestu­deerde zanger of maker en het profes­sionele werkveld. Twan Geurts belicht dit bijzondere initiatief.

Zingend naar Pasen
Een uurtje lekker zingen? Dat kan, samen met duizenden anderen, elke zaterdagochtend bij de livestream van Bert van de Wetering. Ook lanceerde Van de Wetering onlangs zijn online training ‘Zingend naar Pasen’, rondom de koralen uit Bachs Johannes-Passion. Gerdjan Rapati sprak met hem.

Opleiding tot zorgzanger
Een opleiding tot zorgzanger, bestaat dat? Ja dus. Maartje de Lint is een klassiek opgeleide zangeres die twintig jaar in het koor van De Nationale Opera zong en in 2012 begon met Zingen in de Zorg. Met deze opleiding zet ze de kracht van zingen in bij mensen met dementie.

Summer Academy
In de zomer van 2021 start de Ne­der­landse Reisopera met een nieuw ini­tiatief: het Reisopera Summer Camp. Van 4 tot en met 9 juli geeft het gezelschap in Enschede allerlei work­shops en trainingen aan een groep van maximaal tien jonge ­professionele zangers of bijna afge­­stu­deerde zang­studenten, om hen een stap verder te helpen in hun carrière. Een ding staat niet op het programma: zangles.

Zingen met Alberto
Alberto ter Doest is zanger, coach en oprichter van het Universal Voice Institute. In deze serie geeft hij praktische tips om je stemtechniek te verbeteren. In deze aflevering deel 3 van de serie STEMPLOOIEN: trainen en leren controleren.

INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal zangeres en theatervrouw: Karin Bloemen.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: het Elburger Zeemanskoor Kop van ’t Ende viert twintigjarig jubileum tijdens het Zeemanskorenfestival in Elburg.

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes