ZINGmagazine 97 | verschijningsdatum 29 januari

januari 2021

Missie
Bij het recente publiekloze Nieuwjaarsconcert in Wenen richtte dirigent Ricardo Muti zich een moment kort tot de kijkers thuis en zei: ‘Muziek is niet belangrijk omdat het vermaak is. Muziek is ook niet alleen een beroep, maar een missie. Daarom doen we dit werk. Een missie om de samenleving beter te maken. […] Gezondheid is het eerste wat telt, maar ook de gezondheid van de geest.
En muziek helpt. Dus is mijn boodschap aan regeringen, presidenten en premiers overal ter wereld: beschouw cultuur als een van de belangrijkste elementen voor een betere samenleving in de toekomst.’ Daar zijn wij het als redactie van ZINGmagazine hartgrondig mee eens. Muziek is geen luxe, maar een levensbehoefte. En daarom hopen wij, nu het prikken is begonnen, dat we weer heel snel uit volle borst kunnen zingen. Tot die tijd doen wij als redactie ons best om het vuur van jouw en onze passie levend te houden met mooie en informatieve artikelen en zullen we onze blik steeds meer verplaatsen naar de nabije toekomst, als we allemaal weer kunnen zingen.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 97

Podium voor … Hetty Gehring
“Zangers hebben een zwaar beroep. Misschien niet op dezelfde manier als een bouwvakker, maar tot je AOW-leeftijd doorgaan met zingen is niet voor iedereen eenvoudig”. Zo begint Hetty haar pleidooi meer oog en zorg te hebben voor de oudere zanger.

Nynke Laverman: ‘Liefde kan niet stuk’
In oktober was Nynke Laverman (40) er helemaal klaar voor. Haar nieuwe album ‘Plant’ was af en ze stond te trappelen om dit uit te brengen en ermee op tournee te gaan. De tweede golf spoelde die ambities weg. Daarom koos Nynke voor een ‘slow album release’ met bijbehorende podcasts. Eigenlijk wel passend voor een plaat die als thema heeft dat ons ‘oude normaal’ niet zo normaal is als we denken.

Marcia’s gulle gift
Goed nieuws in coronatijd: er liggen vijftig nieuwe koorwerken van vrouwelijke componisten te wachten om gezongen te worden door amateurkoren. Met dank aan een geheimzinnige weldoenster. Lees hier meer over dit mooie initiatief.

Passieanno
De Nederlandse conservatoria moesten in maart van de ene op de andere dag omschakelen naar online onderwijs. Studenten zingen hun partijen nu in op hun zolderkamertjes. Voor sommigen is de lockdown een big mess, maar de crisis opent ook onvermoede perspectieven. Het samenspelen-op-afstand als toekomstmuziek.

Het roer moet om
Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zit samen zingen er voorlopig niet in. Voor Wiebke Göetjes, Els van Dijck en Monique van den Hoogen – drie allrounders in de zangwereld – heeft dat grote gevolgen. De vrouwen gingen niet bij de pakken neerzitten en doen daarom tijdelijk iets anders. Het drietal vertelt over het gemis van zingen en hun nieuwe bestaan.

Passie anno 2021
Al negen jaar lang verzamelt ZINGmagazine nagenoeg alle uitvoeringen in Nederland en Vlaanderen van Bachs Matthäus- en Johannes-Passion, in de inmiddels befaamde Passie Barometer. Het behoeft geen uitleg dat deze dit jaar nogal afwijkt. Vandaar ditmaal geen kaart en tabel met vergelijkende getallen, maar wel een online overzicht met alles wat redactiemedewerker Monique van den Hoogen kon vinden. In deze editie enkele voorbeelden van de toch nog vele vindingrijke, creatieve oplossingen.

Zingen met Alberto
Een serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze aflevering behandelt hij de stemplooien – deel 2: stemplooisluiting.

INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal: zangtalent – o.a. opera – Raoul Steffani

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Forever Worship die mee gaat doen aan The Passion 40daagse.

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes