ZINGmagazine 96 | verschijningsdatum 20 november

november 2020

Bubbel
Regelmatig krijg ik de opmerking: wat leuk dat jullie met ZINGmagazine dwars door de stijlgrenzen heen gaan. Dat is waar: de ene keer prijkt een klassiek zangeres op de cover, de andere keer iemand uit de lichte muziek. Zo proberen we rekening te houden met het interessegebied van ál onze lezers. ZINGmagazine is het enige muziekblad dat dit zo consequent doet. En daar zijn we trots op, want je leert meer door buiten je eigen bubbel te kijken. De zangwereld is zo ongelofelijk divers en we hebben ­elkaar – zeker in deze tijden van corona – zoveel te vertellen. Volgend jaar hebben wij, samen met onze lezers, iets te vieren: ZINGmagazine beleeft dan de 100e editie. In de opmaat naar die 100e editie zullen we regelmatig de mooiste verhalen uit de afgelopen 100 edities herplaatsen: gratis en voor niets. Zo willen we laten zien wat voor een waardevol medium ZINGmagazine is voor iedereen die van zingen houdt. Daarin voelen we ons gesteund door de vele trouwe abonnees en zij die ons tijdens de eerste coronagolf extra steunden. Namens de ­redactie wil ik jullie daar heel hartelijk voor bedanken en we hopen ook komend jubileumjaar weer op jullie loyaliteit.
Blijf gezond en blijf zingen.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur

Inhoudsopgave ZINGmagazine 96

Podium voor … Roy Voogd
Roy ziet nu al vele ideeën ontstaan voor het moment dat corona beheersbaar is. Hij weet zeker dat er wel ergens een projectkoor, dirigent of koororganisatie te vinden is die alvast wil beginnen met het (online) instuderen van het prachtige Hymn to St Caecilia, opdat het op de plank ligt om uit te voeren op de dag dat Caecilia de koorsector door corona heeft geloodst. 

Roos – Roosbeef – Rebergen: ‘Liedjes schrijven geeft me troost’
Roos (32) is nog net niet op het podium geboren. Op haar twaalfde gaf ze haar eerste optredens. Een paar jaar later richtte ze haar band Roosbeef op en oogstte ze met haar liedjes en optredens alom waardering. Een goed liedje is volgens Roos een heilige drie-eenheid van ­woorden, klanken en zang. In haar muziek is geen onderscheid tussen ‘hogere’ en ‘lagere’ cultuur. 

Kerstspecial
Hoe zal Kerstmis 2020 eruitzien? Kunnen we nog ergens naar toe, of gaan we thuis voor de buis livestreams bekijken? In deze editie alvast wat tips, op locatie – corona volente – en online. Check voor de zekerheid altijd de websites voor de laatste updates.

Mansfield zegt de Nederlandse Reisopera vaarwel
Nicolas Mansfield neemt na zeven jaar afscheid als directeur van de Nederlandse Reisopera. In de ­periode dat hij aan het roer stond, werkte Mansfield zich een slag in de rondte. Daar kwam abrupt een eind aan toen hij in 2019 werd getroffen door een hersenbloeding. Nu hij volledig is hersteld, ervaart Mansfield het leven anders. ‘Ik gun iedereen meer aandacht en tijd voor zichzelf.’

Een rechte rug, osteotherapie voor zangers
Elke zanger kent het ongemak van een zere rug of schouder. Osteotherapeut Alice Cordier weet hoe ze de pijn kan verlichten door een betere balans tussen spieren, weefsels en gewrichten. ‘Je moet het instrument van je lichaam koesteren, zoals een viool­bouwer.’

Charpentier, zzp’er avant la lettre
De meeste mensen kennen alleen de eerste maten van zijn Te Deum: de herkenningstune van Eurovisie. Maar Marc-Antoine Charpentier schreef zoveel meer. Op 16 en 17 januari vinden er in respectievelijk ­Amsterdam en Utrecht twee CharpentierDagen plaats. Beide dagen worden afgesloten met een concert van het Franse Ensemble Correspondances. Een gesprek met artistiek leider Sébastien Daucé over zijn ­favoriete componist.

Zingen met Alberto
Een serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze aflevering behandelt hij de stemplooien – deel 1: stemplooitrillingen en stemplooilengte.

INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal: Lenny Kuhr.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Roden Girl Choristen die A Festival Of Nine Lessons and Carols op haar programma heeft staan.

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes

BESTEL HIER LOSSE EDITIES