ZINGmagazine 95 | verschijningsdatum 25 september
september 2020
Proviciat
Dit voorwoord werd deels geschreven op dag 54 van de anderhalve-metersamenleving en vormt tevens het slot van het jubileumboek dat ik schreef voor het Groot Omroepkoor. Het koor dat dit jaar 75 jaar bestaat. Tijdens het schrijven luisterde ik naar Palestrina’s Missa Papae Marcelli. Palestrina: de componist die zijn twee broers en zijn vrouw verloor aan de pestuitbraak in de zestiende eeuw. Het deed mij beseffen hoe dichtbij het verre verleden is en hoe uitdagend de toekomst. Muziek biedt geen vergezichten, geen stellige waarheden, maar muziek biedt wel erkenning voor onze kwetsbaarheid als mens. Zij biedt houvast door met ons mee te treuren en te twijfelen. En daarmee raakt zij ons in de kern van ons bestaan. Waarmee ik maar wil zeggen: de rol van het Groot Omroepkoor is na 75 jaar nog lang niet uitgespeeld. Sterker nog: zij is urgenter dan ooit.
Inhoudsopgave ZINGmagazine 95
Podium voor … Imre Ploeg
componist en dirigent. Samen met zijn broer dirigeert hij kamerkoor JIP
Lucky Fonz III: ‘Ik wil een verhaal vertellen’
In 2008 maakte Nederland kennis met het fenomeen Lucky Fonz III (39) via De Wereld Draait Door. Toen nog in het Engels, inmiddels zingt hij in het Nederlands, ‘want dan kun je zo lekker knallen met die k’s en die g’s’. Veel mensen hebben een raar idee over wat goed zingen is, vindt hij. Zijn visie in het kort: al ben je een geboren nachtegaal, als je niet weet en voelt wat je zingt, kun je het schudden.
Groot Omroepkoor, tussen studio en podium
Ondanks alle coronaperikelen is er bij het Groot Omroepkoor reden voor een feestje. Dit jaar bestaat het gezelschap 75 jaar.
De Messiah XXS, grote werken in kleine besetting
Dat de coronacrisis de koorwereld creatief heeft gemaakt is intussen wel duidelijk. De behoefte om uit te kunnen voeren en op te kunnen treden is groot en onstuitbaar. Geen zanger of dirigent kun je daar blijer mee maken. Tijd om eens te kijken naar de mogelijkheden voor het uitvoeren van grote werken in kleine bezetting. Want we willen toch dat Requiem van Mozart, Händels Messiah of Bachs Weihnachts Oratorium zingen.
Koren in coronatijd
Na de maandenlange lockdown in het voorjaar mochten we vanaf 1 juni eindelijk weer samen repeteren. Maar… Wel op anderhalve meter, en goed gelucht. In no time verschenen er koren in achtertuinen, fietstunnels, op schoolpleinen en parkeerplaatsen. ZINGmagazine stelde de vraag: hoe stonden we erbij, de afgelopen tijd? En loofde een prijs uit voor de meest originele inzending.
Filmvoorstelling Opera Spanga: The Other
In oktober kan het publiek een film gaan bewonderen van de opera die deze zomer vanwege corona niet als liveproductie te zien was, in het Friese Stellingerwerf. The Other is inmiddels de vijfde operafilm van Opera Spanga, dat al in 1989 zijn eerste opvoering gaf in de achtertuin van regisseur Corina van Eijk.
Zingen met Alberto
Een serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze aflevering behandelt hij de adem – deel 2: de hoge ademhaling.
INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal: Ellen ten Damme.
Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Photonen figureert voor de derde keer inde BNNVARA-serie Klem.
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes