ZINGmagazine 103 | verschijningsdatum 28 januari

januari 2022

Boostershotje

De nabije toekomst was nog nooit zo ver weg. Wij zijn het als redactie wel gewend om een voorschotje op de toekomst te nemen. Zo zijn we elk jaar, terwijl de kerstdagen nog in het verschiet liggen, al bezig met de PassieBarometer: het jaarlijkse overzicht van de passie-uitvoeringen rond Pasen, dat ook deze editie van ZINGmagazine weer siert. Maar, net als vorig jaar, is het dit jaar wederom bijna onmogelijk om in de nabije toekomst te kijken. Hoe zal Pasen 2022 er voor ons zangers, koordirigenten en publiek uitzien? Ik heb geen flauw idee op het moment dat ik dit redactioneel schrijf. We zitten net weer een paar dagen in een nieuwe lockdown. Al mag je dat geloof ik niet zo noemen. Het demissionaire kabinet spreekt van ‘aangescherpte maatregelen’. Voor de cultuursector betekent dat: theaters en concertzalen moeten om 17:00 uur de deuren sluiten en de anderhalve-metersamenleving is terug van weggeweest. In feite komt dit voor de cultuursector natuurlijk gewoon neer op een volledige lockdown, want wie is in de gelegenheid om overdag een voorstelling of uitvoering te bezoeken? De meeste mensen zijn dan immers (gewoon) aan het werk. Inmiddels zijn de aangescherpte maatregelen ook alweer van de baan en is de zoveelste volledige lockdown officieel. En wederom blijken de horeca en de cultuursector het kind van de rekening.

‘Als wederom de cultuursector het grootste slachtoffer wordt van zwalkbeleid, anti-vaxxers, wappies, gebrek aan durf bij politiek leidinggevenden en een volstrekt afwezige @ivanengelshoven zinkt zelfs mij (optimist is my middle name) de moed in de loopschoentjes’, twitterde cabaretier Dolf Jansen net voor de nieuwe lockdown. Ik ben het wel met hem eens. En vraag mij af met welk gevoel we straks de Matthäus-Passion zingen of beluisteren. Als er überhaupt gezongen mag worden? Want dit werk gaat niet alleen over de kruisiging, maar vooral ook over mededogen, barmhartigheid en saamhorigheid. Maar Pasen is nog ver weg. Ondertussen werken wij met vertrouwen in de toekomst – of is het de moed der wanhoop? – verder aan de PassieBarometer, maar eerst even een boostershotje halen.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 103

Podium voor … Chris Winsemius
In deze uitgave geven we het podium aan Chris Winsemius, schrijver van liedrepertoire voor de ­basisschool en hij geeft workshops aan leerkrachten in het basisonderwijs. 

Dit voorjaar wordt het gehele oeuvre van Ramses Shaffy uitgegeven
In ZINGmagazine is Harm Peter Smilde in gesprek met uitgever Dolf Weverink over de totstandkoming van dit project, en de samenwerking met de inmiddels overleden samensteller Nico van der Linden, pianist en arrangeur.

De Lichtenberger Methode
Voor velen nog onbekend terrein, maar een groeiende groep zangbeoefenaars zweert erbij. In Nederland zijn er inmiddels tientallen officieel geregistreerde Lichtenberg-docenten. Elke Jansen sprak met twee van hen, Niels Kuijers en Miriam Drost. 

Inspiratie
In iedere ZINGmagazine laat Francine Postma een zanger of ­zangeres aan het woord over zijn/haar inspiratiebronnen. Deze editie: Philippe Elan.

Het protestlied, vroeger en nu
In 2017 stond Freek de Jonge in De Wereld Draait Door met een koor van veertig boze Groningers. Samen zongen ze een herschreven versie van het nummer ‘t Het nog nooit zo donker west van de Groningse zanger Ede Staal. Het protestlied is allesbehalve dood. Het doet alleen met elke generatie een ander jasje aan.

PassieBarometer 2022
Eindelijk, daar is ‘ie weer: dé ZINGmagazine PassieBarometer. Om dit feestje extra luister bij te zetten, maken we er meteen een PassieSpecial van. Naast het gebruikelijke overzicht van alle geplande Matthäus– en Johannes-Passionen is er een bijdrage van dirigent Klaas Stok over het wonderschone slotkoraal van de Matthäus. En onze hoofdredacteur blikt alvast vooruit op de komende periode.

De Nationale Koren, talentontwikkeling in de breedte
Eén organisatie met daarachter vier koren, twee solistenklassen en juniorkoren voor jonge kinderen. Al meer dan dertig jaar bereiken ze het ene na het andere hoogtepunt, van gewonnen prijzen op internationale ­korenfestivals tot wereldpremières van gelauwerde componisten. Dit seizoen is aan dat rijtje een plek in het artist-in-residence-programma van het Utrechtse TivoliVredenburg toegevoegd.  

Mijn favoriete inzinger
Inzingen vormt een belangrijk ritueel aan het begin van een repetitie. Of je nu aan intonatie, adem, blending of ritme werkt, het effect is dat oren en lijf ‘aan’ gaan, en er gezamenlijke focus ontstaat. Professionals uit de zangwereld delen in ZINGmagazine hun favoriete inzinger. Ditmaal de favoriete inzinger van Ruben Smits.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: het Noordelijk Vocaal Ensemble.

Zangles van Alberto
Alberto ter Doest is zanger, coach en oprichter van het Universal Voice Institute. In deze serie geeft hij praktische tips om je stemtechniek te verbeteren. Deze aflevering: klankruimte deel 2.

Telefonade
Diverse vakmensen reageren op de vraag: Hoeveel omzet ben jij misgelopen in december 2021?

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Channa Malkin • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • In Beeld: een markant beeld op de gevoelige plaat vastgelegd • De Nazit: rubriek van vragen en verhalen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes.