ZINGmagazine 101 | verschijningsdatum 28 september

oktober 2021

Prins Bril

Toegegeven, ik heb niets met autoraces en ook niet met de muziek van Chef’Special. Chef wie…? Die funk-, rap- en rockband die onlangs door Prins Bernhard jr. werd uitgenodigd om op te komen treden tijdens het Formule 1-feestje in Zandvoort. Onbetaald. Zanger Joshua Nolet maakte er op Instagram een kritisch statement over, want de band was niet van plan om onbetaald naar Zandvoort te gaan. Natuurlijk viel iedereen massaal over ‘Prins Bril’ heen. Ik snap dat wel. Je verwacht van zo’n koninklijke telg toch dat ‘ie een beetje het goede voorbeeld geeft. Maar wat dat betreft lijkt hij misschien net iets te veel op zijn opa zaliger. Die deed ook altijd waar hij zin had, zonder zich veel rekenschap te geven van de maatschappelijke consequenties. Op Twitter volgde een tsunami aan reacties waar je in vroegere tijden minimaal voor was onthoofd wegens hoogverraad. Het hele land sprak er schande van. Ik vind dat hypocriet. Alsof het hier een eenmalig incident betreft. Dat musici en zangers structureel onderbetaald worden en niet zelden voor een grijpstuiver spelen is namelijk schering en inslag. De massale hysterie rond het prinsje en de chef is dus een typisch gevalletje van selectieve verontwaardiging. Het gebrek aan erkenning voor het vak van musicus is chronisch. Wij, en dan spreek ik namens de gehele redactie, nemen de vocale muziek in al zijn vormen en de musici (beroeps- en amateur-) wel serieus. En dat laten we zien ook. Op maar liefst 68 pagina’s. Dat is een aanzienlijke uitbreiding, die ons nog meer mogelijkheden geeft voor meer informatie en meer mooie en diepgravende artikelen voor onze lezers.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 101

Podium voor … Ruben Timmer
In deze uitgave geven we het podium aan Ruben Timmer, , secretaris van ­Koornetwerk Nederland, lid van de Youth Committee van de European Choral ­Association en staflid van Leading Voices 2022.

Een exclusief interview voor ZINGmagazine met Jakob Dylan
Als kind van de grote Bob Dylan kreeg Jakob Dylan ­muziek logischerwijs met de paplepel ingegeven. Maar dat wil niet zeggen dat hij alleen maar Like a rolling stone en Blowing in the wind op de kop­telefoon had. Harm-Peter Smilde sprak met de zanger.

INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal zangeres en songwriter: Nynke Laverman.

EuroChoir
Deze zomer was Mariette Effing te gast in Ljubljana (Slovenië) om het Europa Cantat Festival bij te ­wonen. Een festival met concerten, workshops en elke dag een open singing met duizenden deelnemers dat elke drie jaar in een ­andere Europese stad wordt gehouden. Daar trof zij ook het EuroChoir, met 42 zangers van 18 ­nationaliteiten uit 24 landen. Een toonbeeld van Euro­pese samen­werking.

Tiende editie van Internationaal Festival Vocallis
Alles draait om de liefde op het Limburgse Festival Vocallis. Dit jaar beleeft het evenement, met een gevarieerd en uitgebreid aanbod aan concerten en activiteiten rondom de stem, alweer de tiende editie. Het programma omvat dertig concerten, van klassiek tot jazz en van cabaret tot singer-songwriter. En alle optredens vinden – zoals gebruikelijk bij Vocallis – plaats op tal van bijzondere locaties en historische plekken, in musea, kleine theatertjes en gerestaureerde kerkjes.

De wederopstanding van Ethan Gold
Het leven van ­singer-songwriter Ethan Gold draaide om zingen en muziek maken. Tot hij van een muurtje afviel en een fikse hersenbeschadiging opliep. Toch geloofde hij altijd in herstel, in welke vorm dan ook. En juist muziek speelde daarbij een belangrijke rol. ‘Interessant genoeg kwam zingen eerder terug dan spreken’, zegt hij. En nu is er zelfs een nieuwe cd. Harm Peter Smilde sprak met hem.

Vijfhonderd jaar Josquin
In 2005 koos België De Grootste Belg allertijden; componist Josquin Desprez haalde niet eens de nominatielijst. Ook rond zijn 500e sterfdag blijft het dit jaar veel te stil, zo concludeert Armand Heijnen in zijn artikel over de vader van het motet. De grootste componist vóór Johann Sebastiaan Bach, door tijdgenoten omschreven als ‘de prins der muziek’, overleed 500 jaar geleden. Wij vonden dat wel een artikel waard.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Les Femmes Vocales op weg naar een stille kerst.

Telefonade
Diverse vakmensen reageren op de vraag: Vaccineren, testen, hoe pakken jullie het aan?

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Monique van den Hoogen • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • In Beeld: een markant beeld op de gevoelige plaat vastgelegd • De Nazit: rubriek van vragen en verhalen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes.