Selecteer een pagina

Peter Dijkstra verlengt zijn contract als chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor tot 1 september 2025. Dijkstra is sinds 2015 werkzaam als chef-dirigent bij het Nederlands Kamerkoor en is daarnaast veelgevraagd- en geprezen gastdirigent bij gerenommeerde koren en orkesten in binnen- en buitenland.

De verlenging van het tot 2020 lopende contract volgt op een succesvolle eerste periode, waarin koor en chef-dirigent nationaal en internationaal veel lof oogstten. Dijkstra kijkt uit naar de verdere samenwerking: “Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij het Nederlands Kamerkoor: we maken hele mooie, zinvolle projecten in een fijne en inspirerende sfeer, en het verlengen van mijn contract is daarom vanzelfsprekend. Het is fantastisch om met deze zangers te werken: ze zijn ontzettend betrokken en leveren enorm hoge kwaliteit. Ik heb er heel veel zin in om de reis te vervolgen die we samen zijn aangegaan.”

Ook directeur Tido Visser is verheugd: “Wij zijn natuurlijk heel trots dat Peter wederom voor ons gekozen heeft. Peter is een musicus in hart en nieren. Een fenomenale dirigent die bovendien de blik naar buiten richt. Dat hij zijn contract verlengt, is een bouwsteen van onschatbare waarde in de verdere ontwikkeling van het Nederlands Kamerkoor als topkoor en topkunstinstelling. Maar ik ben natuurlijk in de eerste plaats enorm blij voor ons publiek. Zij genieten merkbaar van zijn muzikale opvattingen en zijn kunde, getuige ook de groeiende bezoekersaantallen.”

Peter Dijkstra is een van de meest gevraagde koordirigenten op dit moment. Van 2005 tot 2016 Persbericht 09 mei 2019 was Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks. Van 2007 tot 2018 was hij chef-dirigent bij het Zweeds Radiokoor. Sinds dit seizoen is hij tevens eerste gastdirigent bij het Groot Omroepkoor. Hij is sinds 2015 chef-dirigent bij het Nederlands Kamerkoor. Zijn werk is beloond met verschillende prijzen, waaronder de ECHO Klassik Award, de Diapason d’Ors en de Edison Klassiek Award. In oktober 2016 werd Dijkstra aangesteld als Professor voor Koordirectie aan de Hochschule für Musik in Köln. Het Nederlands Kamerkoor behoort al ruim 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Site NKK