ZINGmagazine 104 | verschijningsdatum 25 maart

april 2022

Oorlog

‘Ik heb zojuist mijn Russische bibliotheek bij het oud papier gegooid’, tweette columnist Bart Jan Spruyt onlangs. De tweet was ongetwijfeld ironisch bedoeld, maar je ziet ze daar al liggen tussen de oude kranten: de boeken van Tolstoj, Dostojevski, Tsjechov, Gogol en Poesjkin. Oorlog is een veelkoppig monster. Hoe dichter je erbij betrokken raakt, des te meer raakt de nuance uit zicht en moeten er keuzes worden gemaakt. Zo sloot de Hermitage in Amsterdam onlangs de deuren. ‘Lang heeft de Hermitage Amsterdam zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin. De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt deze afzijdigheid niet langer houdbaar’, schreef het museum in een verklaring. Poetin-vriend dirigent Valery Gergjev werd in de ban gedaan en sopraan Anna Netrebko trok zich terug uit toekomstige engagementen bij de Metropolitan Opera. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wat is de volgende stap? Gaan we straks ook de muziek van Sjostakovitsj, Tsjaikovski en Rimski-Korsakov verbieden? In plaats van alles wat naar Rusland riekt in de ban te doen, zouden we wellicht moeten kiezen voor de tegenovergestelde aanpak. Ik zie het al voor me: iedereen gratis toegang tot de Hermitage, koren die zo hard het Pelgrimskoor uit de Boris Godoenov zingen dat Poetin het in het Kremlin kan horen, orkesten die de lucht in Moskou doen trillen met de oorlogssymfonieën van Sjostakovitsj. Want muziek verbindt. En met name koorzang heeft een ‘unieke verbindende kracht’, schrijft Tido Visser in ons hoofdartikel Brief aan minister Dijkgraaf. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Dat fenomeen kent iedere koorzanger. Daarom doet Visser de suggestie voortaan elke kabinetsvergadering te beginnen met een lied. Ik vind dat een mooie gedachte. Ik ken nog wel wat prachtige Russische liederen.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 104

Podium voor … Renske Vrolijk
In deze uitgave geven we het podium aan Renske Vrolijk, componiste en fotografe. In mei gaat haar nieuwe koorwerk #uncut in première bij het Nederlands Kamerkoor.

Brief aan minister Dijkgraaf
Een nieuwe minister, een nieuwe staatssecretaris en weer koren op het podium: drie redenen om het grote belang van de cultuur juist nu onder de aandacht te brengen. ZINGmagazine vroeg Tido Visser (directeur van het Nederlands Kamerkoor) een brief te schrijven aan minister Dijkgraaf. 

Inspiratie
In iedere ZINGmagazine laat Francine Postma een zanger of ­zangeres aan het woord over zijn/haar inspiratiebronnen. Deze editie: Izaline Calister.

Podcast De Stem
Zangeres Gerja Wolf is gefascineerd door de menselijke stem en heeft er haar professie van gemaakt. In een EO/NPO Radio 4-podcast interviewt ze bekende Nederlandse zangprofessionals over het geheim van dat hoogstpersoonlijke muziekinstrument: de stem.

ZANGvakanties 2022
De een wil naar het strand, de ander naar de bergen. Maar een ding willen we allemaal: zingen. Zoals elk jaar maakte Monique van den Hoogen een keuze uit het aanbod zang­vakanties, daarnaast ging Twan Geurts in gesprek met zowel deelnemers als organisatoren. Voor het eerst krijgen zangv­akantie-aanbieders nu ook de gelegenheid zich extra te profileren. Wij wensen onze lezers alvast een fijne zangvakantie.

The Gents zingen Jules de Corte
Wie kent ze niet: liedjes als Ik zou wel eens willen weten en Als je overmorgen oud bent? Toch is de maker van die liedjes al enigszins in vergetelheid weggezakt. Onterecht, want Jules de Corte was een grootheid. Met een speciaal programma, mede samengesteld en gearrangeerd door pianist Bert van den Brink, brengen The Gents daar nu verandering in. 

O.
‘Festival for Opera. Music. Theatre.’ Zo luidt de omschrijving van het internationale festival – voorheen Operadagen Rotterdam – dat de laatste paar jaar een behoorlijke metamorfose doormaakte. De term ‘opera’ werkte niet verleidelijk voor de jongere generatie, constateerde artistiek leider Guy Coolen. Hilbrand Adema ging met hem in gesprek over het geheim achter het succes van O.

Mijn favoriete inzinger
Inzingen vormt een belangrijk ritueel aan het begin van een repetitie. Of je nu aan intonatie, adem, blending of ritme werkt, het effect is dat oren en lijf ‘aan’ gaan, en er gezamenlijke focus ontstaat. Professionals uit de zangwereld delen in ZINGmagazine hun favoriete inzinger. Ditmaal de favoriete inzinger van Irene Verburg.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Vrouwenkoor Hera

Zangles van Alberto
Alberto ter Doest is zanger, coach en oprichter van het Universal Voice Institute. In deze serie geeft hij praktische tips om je stemtechniek te verbeteren. Deze aflevering: klankruimte deel 2.

Telefonade
Diverse vakmensen reageren op de vraag: Welk lied symboliseert deze tijd voor jou?

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Channa Malkin • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • In Beeld: een markant beeld op de gevoelige plaat vastgelegd • De Nazit: rubriek van vragen en verhalen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes.