ZINGmagazine 90 | verschijningsdatum 22 november

november 2019

Belletje trekken

Het is bijna december en dus wenst de redactie van ZINGmagazine je alvast een prachtige feestmaand toe. Rond de kerstboom en/of bij de schoorsteen, waar we steeds minder vaak een zwarte piet aantreffen, om maar niet te spreken van liedteksten over een roe, een knecht of een enkele reis Spanje in een donkere zak. Vijf ­december vieren we anno 2020 heel cultureel correct. En vergis ik me nou, of hoor ik de laatste jaren ook steeds minder vunzige bewerkingen zoals Sinterklaas is jarig/zet ‘m op de pot/o, wat zal ‘ie stinken/doe de deur op slot. Wij konden er als jochies geen genoeg van krijgen en de Sint zelf zong regelmatig mee. Het was een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. De vocale ­variant van belletje trekken. Volgens mij is dat ook al zo’n gebruik dat is uitgestorven. Al was het alleen al omdat er bijna geen deurbellen meer zijn, waar je nog aan kunt trekken. De wereld verandert, de liedjes veranderen en het repertoire verandert mee. Maar van een ding kunt u op aan: ook in 2020 zal ZINGmagazine 
de trends en ontwikkelingen in het muziekleven ­nauw­gezet volgen. Wij wensen je een vocaal 2020.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 90

Podium voor … Harm Peter Smilde
Smilde is muziekjournalist en auteur van het recent verschenen boek How does it Feel, over Bob Dylan. Voor dit boek interviewde Harm Peter 26 mensen over de rol die Dylan speelt in hun werk en leven.

Janne Schra zingt Shaffy
Met haar band Room Eleven brak ze door in de hitlijsten, vervolgens ontpopte ze 
zich met een nieuwe band als Schradinova en tegenwoordig betreedt ze de podia 
onder haar eigen naam. Twan Geurts 
belicht de vele levens van topzangeres 
(filmer, componist, kunstschilder) Janne Schra. In december zingt ze Shaffy met 
het Metropole Orkest.

Je lichaam als motor
Zangers zijn vaak een beetje bang om te bewegen, maar het lichaam is de motor van de muziek. ‘Choireographer’ en coach Panda van Proosdij schreef er twee boeken over en helpt zangers met speciale bewegingslessen. Francine Postma ging langs, want The proof of the pudding is in the eating.

Zingend integreren
Op 6 oktober 2015 lukte het Mohamad Abdul Rahim, tijdens zijn zevende poging die zomer, om vanuit Turkije naar Griekenland over te steken. Nu zingt de Syriër sinterklaasliedjes met mede-vluchtelingen in het New Life Choir. Want niets helpt beter om in dit land te integreren dan Nederlands zingen, samen met Nederlanders. Twan Geurts sprak met hem.

Kerstspecial
Zoals elk jaar ging redactiemedewerker Monique van den Hoogen weer op zoek naar de mooiste en meest bijzondere kerst-concerten. Een selectie.
 
Zingen met Alberto
Een nieuwe serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze eerste aflevering behandelt hij de eerste vier klankkenmerken.   
 
De magie van de Messiah
Dirigent Rick Muselaers vervangt dit jaar Nicolas Mansfield in de grote Meezing Messiah van de Nationale Reisopera en Theater Carré. Gerdjan Rapati sprak met hem over de magie van dit werk. ‘Die barokmuziek van Handel swingt aan alle kanten de pan uit’.   

De Kleedkamer
Journalist Francine Postma bezoekt elke twee maanden een artiest vlak voor een optreden. Dit keer zangformatie Frommermann, voor de opera De liefdebeurs in de Stadsschouwburg van ­Haarlem.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: het Amsterdams Opera Koor viert het 70-jarige jubileum.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Marene Elgershuizen • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes