ZINGmagazine 89 | verschijningsdatum 27 september

september 2019

Esperanto

Het is een open deur: zingen, en musiceren in het algemeen, gaat altijd over verbinding. Dat is ook de kern waar het bij een vocale grootmeester als Bobby Mc-Ferrin al decennialang om gaat. Ooit ontdekte hij dat als hij een enkele regel zong met ‘zomaar wat klanken’, zijn luisteraars reageerden alsof hij met hen sprak. Vanaf dat moment ontwikkelde hij zijn eigen vocale idioom. Iedereen die wel eens een concert van hem bezocht of met hem meezong kan beamen dat hier sprake is van een bijzondere diepmenselijke verbinding via muziek. Nu McFerrin voor een aantal concerten weer naar Nederland komt, vond ZINGmaga-zine het tijd worden om hem in deze editie weer eens vol in de schijnwerpers te zetten. Niet alleen omdat hij ook een jaartje ouder wordt en het -eeuwige leven niet heeft, maar ook omdat hij laat zien
en horen dat zingen zo veel meer is dan het produceren
van noten. Het is het esperanto van de ziel: een taal die iedereen wordt gesproken en begrepen. Een taal die geen grenzen kent. Dat is waar we als ZINGmagazine voor staan. We zijn er voor elke zanger, ongeacht genre of -niveau. In de waaier van onderwerpen is dat ook in deze editie de rode draad. We hopen dat je we je ook deze keer weer kunnen inspireren en enthousiasmeren.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 89

Podium voor Daan Manneke
Op 7 november wordt ­componist Daan Manneke 80 jaar. ­‘Kapelmeester van de Ruimte’, zo omschreef musicoloog Gerhard Wielakker hem ooit.
Daan Manneke bevestigt: ‘Ik leid een leven vol klank en ruimte. Dat heb ik te danken aan vier compositieleraren die ik eeuwig dankbaar ben.’
Manneke kijkt terug.

Bobby McFerrin, de eenzame reis van een vocaal wonderkind
In november komt mister Don’t worry be happy weer naar Nederland. Misschien wel voor de ­laatste keer, want Bobby McFerrin is op leeftijd en kampt met gezondheidsproblemen. Een ­ode aan de grootmeester van de vocale improvisatiekunst.

De Kleedkamer
In deze serie bezoekt Francine Postma elke twee maanden een zanger(es) in aanloop naar een optreden. Ditmaal Johannette Zomer in het Concertgebouw.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: het Kathedrale Koor Utrecht bestaat 150 jaar.

De kunst van het trillen: Het Vibrato
Vibrato (naar het Italiaanse vibrare, trillen) is een muzikaal effect dat wordt veroorzaakt door het periodiek variëren van de hoogte van een toon. Dat is althans de ­definitie volgens menig woordenboek, maar over weinig aspecten van zingen bestaan zoveel meningen als het vibrato. Een tenor (Marcel Beekman) en een sopraan ­(Lenneke Ruiten) over de kunst van het trillen.

Transcripties maken
Stel: je zoekt specifieke muziekstukken voor je concert, en stuit op prachtige werken waarvan enkel originele – en voor velen onbegrijpelijke – handschriften beschikbaar zijn. Dan heb je twee opties: een ander stuk kiezen, of een transcriptie (laten) maken. Het Amsterdamse Lelikoor koos voor het laatste.

Gek op Bernstein, de liefde voor de klassieke musical
Klassieke zangeressen Esther Maas en Laetitia Gerards zien uit naar hun rol in de musical ­Wonderful Town van Leonard Bernstein, een voorloper van de West Side Story. Wat maakt de ‘klassieke’ musicals zo aantrekkelijk om te zingen en wat is het verschil met de opera?

Festival Vocallis, ruim baan voor vrouwen
Van 25 oktober tot en met 10 november wordt in Zuid-Limburg de achtste editie van Festival Vocallis gehouden. Begonnen als een exclusief podium voor de hoge liedkunst, is de programmering inmiddels een stuk veelzijdiger. Het was voor een te kleine groep mensen, het moest breder. Artistiek leider Gert Geluk vertelt hoe.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Marene Elgershuizen • Opmaat Van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes