ZINGmagazine 88 | verschijningsdatum 26 juli

juli 2019

Zola
Zojuist las ik op de wetenschappelijke site New Scientist een opmerkelijk bericht.  Onderzoekers van de universiteit van –
St Andrews (Schotland) zijn erin geslaagd zeehonden Kortjakje te laten zingen. Vooral zeehond Zola was bijzonder goed in het nadoen van melodieën die voor haar gespeeld werden. Ze kon tot wel tien noten reproduceren. Nou zie ik zeehond Zola nog niet onmiddellijk in het Concertgebouw staan, want wij zangers en zangliefhebbers weten dat zingen veel meer is dan het -reproduceren van noten. Dat bewijst een zangeres als Lavalu met haar nieuwe cd. Dat bewijst het Groot Omroepkoor al bijna 75 jaar lang. Feitelijk vormt dat de rode draad is in alle artikelen in deze editie: of het nu gaat om het levenslied of ‘hoe vind ik een goede zangdocent?’

De redactie van ZINGmagazine wenst je een zangrijke zomer.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 88

Podium voor Nico van der Meel: terugblik op zijn studententijd bij de op 4 juni overleden Barend Schuurman
“Barends invloed op de Nederlandse koren-wereld is groot. Opmerkelijk genoeg begon hij zich dat pas echt te realiseren, toen in zijn laatste maanden afscheidsbrieven en bedankkaarten binnen stroomden”

De jonkies komen
‘Waar het spreken ophoudt, begint het zingen. Waar de menselijke communicatie tekortschiet neemt zingen het over.’ Voor Benjamin Goodson is zingen een essentieel onderdeel van het menszijn. ­Onlangs werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Hoofdredacteur Oswin Schneeweisz sprak met hem.

De Kleedkamer
In deze serie bezoekt Francine Postma elke twee maanden een zanger(es) in aanloop naar een optreden. Ditmaal fadozangeres Daisy Correia die dit jaar haar tienjarig jubileum afsloot in het Amsterdamse Concertgebouw.

Op weg naar …
Deze keer een portret van Fmajeur7 op weg naar naar het jubileumconcert ter ere van hun 30-jarig jubileum.

Gezocht: een goede zangdocent
Stel, je hebt besloten om je zangtechniek eens goed aan te pakken en les te nemen bij een zangdocent. Dan wil je natuurlijk een betrouwbare, goede docent met wie het klikt en die daadwerkelijk iets voor jouw zangtalent en/of stemontwikkeling kan betekenen. Maar hoe vind je zo’n docent?

Vocale Highlights seizoen 2019-2020
Seizoen 2019-2020 heeft weer veel ­vocale parels in de aanbieding. Veel te veel om hier op te noemen. Redactiemedewerker Monique van den Hoogen maakte een kleine maar fijne selectie per maand, en ZINGmagazine houdt je in de volgende edities uiteraard graag op de hoogte.

Het levenslied: de kunst van het sentiment
André Hazes senior én junior, de Zangeres Zonder Naam, Marco Borsato, Tino Martin: bijna iedereen zingt hun nummers uit volle borst mee. Dat is wel eens anders geweest. Lang werd het Nederlandse levenslied niet serieus genomen. Tegenwoordig hoort het er helemaal bij. ‘Er is maar een klein groepje dat zich er geen raad mee weet.’     

LAVALU EN DE SLEUTEL VAN DE SCHATKIST
In een wereld waarin stemmen steeds meer op elkaar lijken is de stem van LAVALU een welkome uitzondering. Dit najaar verschijnt haar nieuwste cd en doet ze tijdens haar tournee zelfs het Concertgebouw aan.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Marene Elgershuizen • Opmaat Van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes