ZINGmagazine 87 | verschijningsdatum 31 mei

23 mei 2019

Naakt
Liever naakt dan namaak: het is een van die slogans uit de jaren zestig die is blijven hangen. In deze tijd van internet-trollen, fake news, ultra-processed food en nepvlees is die slogan nog steeds hartstikke actueel. Zelfs het zingen ontkomt er niet aan. Sinds de uitvinding van de autotune kun je immers elke kraai laten zingen als een nachtegaal. Maar zijn het niet juist ook de kleine onvolkomenheden, de rafels en de randjes die een stem zijn authenticiteit geven? Wat ontroert is wellicht niet de perfectie, maar de imperfectie (hoewel Madonna tijdens het Songfestival wel een grens overschreed). Hoogste tijd voor een stevige mening van Alfons Verreijt over het gebruik van autotune. Verder ging Twan Geurts op pad in de wereld van de wereldmuziek en belichten we de Ward Swingle Cursus en natuurlijk het Holland Festival. Genoeg te lezenvoor wie even niet aan het zingen is.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 87

Podium voor Alfons Verreijt: Photoshop voor je stem
Leuk hoor, die glossy magazines met perfecte gezichten en perfecte lijven. Maar hoe denk je dat die vrouwen en mannen er ‘s morgens uit zien? Al die foto’s zijn volledig bewerkt met het programma Photoshop. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat het in de muziek al niet anders is.

Wereldmuziek
Al meer dan dertig jaar lang is een Twents dorp eenmaal per jaar het Mekka voor de liefhebber van Afrikaanse muziek en wereldmuziek. Twee dagen in juli wordt het dorpje dan overspoeld door duizenden muziekliefhebbers en is Hertme even het epicentrum van de wereldmuziek. Twan Geurts ging op onderzoek uit en dook in de wereld van de wereldmuziek.

De Kleedkamer
In deze nieuwe serie bezoekt Francine Postma elke twee maanden een zanger(es) in aanloop naar een optreden. Ditmaal: zangeres en gitariste Beatrice van der Poel, vlak voor haar voorstelling ‘Forever 27’.

De kunst van het auditeren
De auditie: je kunt er niet omheen als je naar het conservatorium wilt. Maar hoe gaat zo’n auditie in zijn werk? Wat voor eisen worden er gesteld en wat kun je het beste doen of juist niet doen? Een zangdocente (Claudia Patacca) en een zangstudente (Elles Venhuizen) aan het woord over de kunst van het auditeren.

Holland Festival gaat los
De 74e editie zal in de boeken gaan als een historisch evenement. Niet in de laatste plaats dankzij het grootse muziektheaterspektakel aus LICHT, gebaseerd op Stockhausens operacyclus LICHT. Een megalomaan werk van de pionier van de elektronische muziek. En er valt natuurlijk veel meer spannends te beleven.

De magie van vijf dagen dirigeren
Vorig jaar zomer was de eerste editie van de Ward Swingle Cursus. Dit jaar krijgt het initiatief van Tijs Krammer en Ruben Smits een herhaling. Vijf dagen lang wordt er gedirigeerd, gearrangeerd, gezongen en gewerkt aan repertoirekennis en slagtechniek. ‘Door een week zo intensief met elkaar op te trekken, adem je op het eind zelfs in swing’, aldus Ruben Smits.

Topkwartet aan de Amstel
Damask bestaat uit de Amerikaanse sopraan Katharine Dain, de Franse mezzosopraan Marine Fribourg, de Britse tenor Guy Cutting en de Canadese bariton Drew Santini. Vier zangers die allemaal ook een stevige solocarrière hebben. In 2011 streken ze neer in Amsterdam en inmiddels behoren ze tot de top van het Nederlandse muziekleven. Een portret.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Marene Elgershuizen • Opmaat Van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes