ZINGmagazine 86 | verschijningsdatum 29 maart

13 maart 2019

Nora Fischer in nieuwste editie ZINGmagazine
Traditiegetrouw viert ZINGmagazine de lente met de mooiste tips voor een vocale zomervakantie, maar de nieuwe editie die op 29 maart verschijnt heeft nog veel meer te bieden. Zo ging Twan Geurts op bezoek bij zangeres Nora Fischer, die zoveel indruk maakte met haar eigenzinnige aanpak van liederen van onder meer Monteverdi. Sinds haar debuut-cd, die meteen een Edison kreeg toegekend, gaat het snel met haar zangcarrière. Of zoals Fischer zegt: ‘Alles waar ik naar op zoek was raakte opeens in balans.’ Gerd-Jan Rapati blikt vooruit op de tiende editie van de Koorbiënnale en we blikken vooruit naar de Rotterdamse operadagen. Dit en nog veel meer kun je lezen in ZINGmagazine 86. Mis niks en neem een (proef)abonnement.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 86

Podium: LAVALU, componist en artiest.
Ze componeerde de muziek voor Het Pauperparadijs en werd hiervoor genomineerd voor een Musical Award. Momenteel legt ze de laatste hand aan haar nieuwe soloplaat, die ze opneemt in Berlijn. Met dit album, het tweede deel uit een drieluik, gaat ze komend najaar op tournee.

Nora Fischer, zangeres met een onstuitbare vrijheidsdrang. 
Weg met de barrières tussen jazz, klassiek en pop! Na tien jaar experimenteren beleefde Nora Fischer in 2018 haar doorbraak. ‘Nu weet ik wat ik wil’. Inmiddels vliegt ze de wereld over, haar onorthodoxe intuïtie achterna.

Francine op zangles bij Leoni Jansen
Journalist en amateur-zangeres Francine Postma bezoekt elke twee maanden een zangdocent of -professional. In ZINGmagazine doet ze verslag van haar ervaringen. Deze slotaflevering: zangeres, zangcoach en regisseur Leoni Jansen.

Koorbiënnale 10, Champions League van de koormuziek
Van heel klein nichefestivalletje tot het Holland Festival van de Koormuziek. Dat is de ontwikkeling die de Internationale Koorbiënnale Haarlem de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt. Van 28 juni tot en met 7 juli wordt alweer de tiende editie gehouden. En al is het programma nog maar ten dele bekend, er is genoeg om nu al reikhalzend naar uit te kijken. Artistiek leider Neil Wallace en zakelijk leider Kristien Jansen doen voor ZINGmagazine alvast een boekje open.

Op weg met Dudok Ensemble naar Zuid-Korea
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Dudok Ensemble gaat naar Zuid-Korea

Zangvakanties 2019
Zingen in de zon, aan zee, in een koel kerkje of toch maar naar de bergen? Waarschuwing: het doorlezen van deze selectie, gemaakt door Monique van den Hoogen, kan leiden tot keuzestress. Maar uiteindelijk, hopelijk, vooral toch tot een hele mooie zomerzangvakantie. Alvast veel plezier gewenst!

De kunst van het stemacteren
Stemacteren in ZINGmagazine… Past dat eigenlijk wel? Jazeker, is het antwoord van Debby Mureau. Ze is werkzaam als stem- en presentatiecoach bij de omroepen, als zangeres en als stemactrice, en schreef het boek Je stem als krachtbron; overtuigen en beïnvloeden met je stem. Mureau over de veelzijdige kunst van het stemacteren.

Operadagen Rotterdam: Opera op zijn rotjeknors
‘Alleen wie riskeert te ver te gaan, weet hoe ver hij kan gaan.’ Die zin uit een gedicht van TS Eliot is een favoriete oneliner van Guy Coolen, artistiek directeur van de Operadagen Rotterdam. Elk jaar weer bewijst Coolen dat opera geen grenzen kent.
Bijzondere producties van jonge operamakers op vaak minstens zo bijzondere locaties: het is het handelsmerk geworden van de Operadagen Rotterdam. Het evenement is alweer toe aan de veertiende editie en gaat op 17 mei van start met een openluchtvoorstelling op het Schouwburgplein.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Opmaat Van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Kwesties Vragen van lezers • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes