Selecteer een pagina

ZINGmagazine 85

29 januari, 2019

Zanglustig
We zijn een zanglustig landje. We hebben de ­Messiahs net achter de rug of de passies ­komen er alweer aan. En dus is het weer tijd voor de jaarlijkse PassieBarometer van ZINGmagazine. Elk jaar graaft medewerkster Monique van den Hoogen zich als een mol door de grote diversiteit aan passie-­uitvoeringen en elk jaar maken we daar de inmiddels ‘legendarische’ passiebarometer van. En we zitten dit jaar met 247 Matthäus- en Johannes-Passionen weer bijna op het topniveau van 2017! Verder ging Twan Geurts voor deze editie van ZINGmagazine op zoek naar het ideale kinderlied, schrijft Alberto ter Doest over het fenomeen ‘belten’ en spreekt regisseur Floris Visser over zijn grote-zaaldebuut bij De Nationale Opera. Kortom, genoeg interessant leesvoer voor zanglustigen.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

 

 

 
Het kinderlied

Het kinderlied is van alle tijden. Maar het kinderlied van vandaag heeft zich sinds Berend Botje uit varen ging flink ontwikkeld. Wat maakt een kinderlied eigenlijk tot een goed kinderlied? Twan Geurts ging op onderzoek uit.

PassieBarometer

Het is een traditie. Elk jaar publiceert ZINGmagazine een overzicht van alle bij ons bekende uitvoeringen van Bachs Johannes- en Matthäus-Passion. En dit jaar zijn het er weer veel: we telden 247 uitvoeringen. Dat is bijna even veel als vorig jaar. Ditmaal nemen we ook een duiken in het verleden, en vroegen twee kopstukken uit de muziek naar hun vroegste ervaringen: Ton Koopman en Klaas Stok herinneren zich hun eerste passie.

Met je koor op zangles
Edward Caswell is zanger én koor­dirigent. En hij schreef een boek, voor koordirigenten die hun koorleden graag wat beter willen laten zingen. ‘It’s always a pussycat.’,aldus Caswell. Elke Jansen ging in gesprek met Caswell en uitgever Dolf Weverink.

Floris Visser
‘Vivaldi is meer dan de Vier Jaargetijden’, zegt regisseur Floris Visser. Met Vivaldi’s Juditha Trimphans maakt Visser zijn grote-zaaldebuut bij De Nederlandse Opera, en stapt hij in een mooie traditie die begon met Pierre Audi: het ensceneren van oude oratoria. Oswin Schneeweisz sprak met hem.

 

 
Verder in dit nummer • Podium Bauwien van der Meer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Opmaat Van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Francine op zangles Linde Nijland • Op weg naar… SarahBande • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Kwesties Vragen van lezers • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes