ZINGmagazine 94 | verschijningsdatum 24 juli

juli 2020

Duivel
Zingen jaagt de duivel weg. Dat schijnt een oud Fries spreekwoord te zijn. Daterend uit tijden dat het calvinisme nog met een grote C werd geschreven. Ik vind het wel een mooie uitdrukking en heb het ook meermaals mogen ­ervaren. Als hobbymatig singer-songwriter, in het schola cantorum tijdens mijn studie musicologie, als luisteraar ­tijdens de vele concerten die ik heb bijgewoond. In deze ­tijden lijkt echter het omgekeerde het geval. Elke aerosol die uit de keel van een zanger of zangeres ontsnapt lijkt een lokroep voor Magere Hein. Logisch, dat we met zijn ­allen voorzichtig zijn. Maar waar ik mij de afgelopen ­periode aan geërgerd heb is dat cultuur wederom sluitpost blijkt. De sector kraakt in zijn voegen, maar de herstelmaatregelen zijn – zeker in vergelijking tot wat andere ­landen besteden – spaarzaam. Hoe vaak moeten we nog uitleggen dat muziek geen luxeartikel is? Je kunt het niet op de boterham smeren, maar het geeft voor veel mensen (amateurs en professionals) wel zin aan het bestaan.
‘Dat iemand geraakt wordt door de muziek die ik op dat ­moment kan vertolken. Dat heeft toch met het hogere te maken’, zegt Francis van Broekhuizen in het coververhaal van Harm Peter Smilde. Zo is het, de duivel heeft het nakijken.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 94

Podium voor … Merel Martens
koorleider, coach, arrangeur, hoofdvakdocent en coördinator van de opleiding Vocal Leadership in Rotterdam

Francis van Broekhuizen: ‘Ik heb iets van André van Duin over me’
De meeste mensen kennen haar als die ‘leuke sopraan van Maestro en All Together Now’. Intussen is Francis van Broekhuizen (45) vooral een heel goede sopraan, die haar eigen weg in de muziek­wereld heeft gebaand. Van moeilijk gepraat over opera moet ze niet veel hebben. Opera is ­tenslotte entertainment. Dus bij een voorstelling moet je gewoon kunnen janken, meezingen en ‘boe’ of ‘bravo’ gillen.

Kommer en Kwel met Yentl en de Boer
Een uitgesteld concertprogramma is in deze coronatijden niet echt bijzonder, maar de ­nieuwe show van cabaretduo Yentl en de Boer was toch wel een uitzondering: de zangeressen waren namelijk allebei zwanger en bevielen 2,5 uur na elkaar van een kerstkind. Toen ze de planken weer op konden brak de coronacrisis uit, maar binnenkort is het zover: dan gaan Yentl Schieman en Christine de Boer de theaters weer in met hun nieuwe programma ­Lacrimosa.

Koor en corona: ‘Mijn hart zingt door’
Trappelend van ongeduld zagen zangers en koren in juni uit naar de herstart van hun repetities. Schoorvoetend durfden ze elkaar weer op te zoeken, in tuinkassen en bedrijfshallen, op schoolpleinen, voetbaltribunes en parkeerplaatsen. Laat ons weer zingen!, zo luidde de hartenkreet aan de overheid.

Intonatie, luisteren en zingen met je spieren
Oh, wat mist Bob Chilcott het samen musiceren. Zijn concertschema ligt door het coronavirus ernstig overhoop. ‘Het is een heerlijke tijd om te componeren’, troost hij zichzelf, al moet hij steeds aan zijn dochter denken die op een ic-afdeling werkt. Hopen dan maar op het najaar, met ook een workshop in Delft.

Zingen voor je leven
Als je zingt, gebeurt er iets met je. Je voelt de trillingen in je keel, in je hoofd, in je lijf, je brein ontspant, je ademhaling verdiept en dat heeft een ontspannend en tegelijkertijd opwekkend effect. Stichting Zingen voor je Leven maakt zich sterk voor mensen die direct of indirect met kanker hebben te maken.

Zingen met Alberto
Een serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze aflevering behandelt hij de adem – deel 1: de lage ademhaling.
 

INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal: singer-songwriter Jeangu Macrooy.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Tilburgs Vocaal Ensemble bestaat 50 jaar en kreeg een onverwacht jubileumjaar voor de kiezen.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Rohan Poldervaart • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes