ZINGmagazine 93 | verschijningsdatum 29 mei

mei 2020

Bijzonder
ZINGmagazine 93: het is een bijzondere editie in een ­bijzondere tijd. Niet alleen is dit nummer gedeeltelijk gewijd aan alle problemen die het coronavirus in de zangers- en koorwereld veroorzaakt. Ook ZINGmagazine voelt de klappen, want van de ene op de andere dag vielen de ­advertentie-inkomsten bijna geheel weg. Daarom bedachten we een win/win-actie: neem een abonnement met 50% korting voor het eerste jaar ( € 16,75 ipv € 33,50), of geef een collega-zangliefhebber een abonnement cadeau. Inmiddels hebben al veel mensen gehoor gegeven aan de oproep via Facebook en dat is bemoedigend. Maar we moeten nog even door, vandaar dat we met deze actie doorgaan tot 1 september. Als het aantal abonnees groeit met hetzelfde tempo als de afgelopen weken lees je niet alleen jezelf, maar ook ZINGmagazine de coronacrisis door. Wij zijn blij met de vele nieuwe abonnees en hebben alle vertrouwen in de toekomst. Om een mooi en informatief kwaliteitsblad te blijven maken voor de zangerswereld en onze verbindende rol in deze sector te blijven spelen hebben we jullie hard nodig. Daarom een speciaal welkom aan alle nieuwe lezers en zij die het nog gaan worden. Blijf gezond en keep on singing!

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 93

Podium voor … Robin van Beek
Robin is vocal coach en oprichter van Vocal Center

Zingen & corona
Het coronavirus heeft de cultuursector, en zeker de zangerswereld, flink in zijn greep. Concertzalen zijn gesloten, koren verstomd. Nog nooit was het zo stil in Nederland. Maar de zangerswereld bewijst zijn veerkracht en gaat met online-repetities verder. Alles over zingen in het coronatijdperk. Marcel Beekman, misschien wel de beste tenor van Nederland, zit ook noodgedwongen thuis. Harm Peter Smilde sprak met hem over zijn drijfveren, hoogtepunten, en het zangersvak in pandemische tijden.

Het talent van tenor Marcel Beekman overleeft de crisis
Marcel Beekman (1969) behoort al jaren tot de beste tenoren van Nederland. Zijn talent schittert in de breedte: van ingetogen evangelist in de Matthäus-Passion tot extravagant-theatrale karakter­tenor in Platée. Alleen ligt nu het culturele leven volledig plat. Hoe is hij gekomen waar hij nu is? En wat doet deze crisis met hem?

Zonder haperen
Stotteren doet Rik Mets al sinds hij kan praten. Behalve als hij zingt. Hoe komt het, dat je tijdens het zingen, rappen, of zelfs in een spreektekst op het podium niet hapert? En welke rol speelt zangtechniek daarin?

Bob Chilcott: “Samen zingen is mijn missie”
Oh, wat mist Bob Chilcott het samen musiceren. Zijn concertschema ligt door het coronavirus ernstig overhoop. ‘Het is een heerlijke tijd om te componeren’, troost hij zichzelf, al moet hij steeds aan zijn dochter denken die op een ic-afdeling werkt. Hopen dan maar op het najaar, met ook een workshop in Delft.

Zingen met Alberto
Een nieuwe serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze aflevering behandelt hij de houding – deel 2.
 
 
 
Vrijeschoolliederen.nl: Schatgraven in kinderliedland
Op vrijescholen is veel aandacht voor actieve kunstbeoefening. Ook het zingen speelt daarbij een belangrijke rol. Door de jaren heen zijn vanuit de vrijeschool dan ook talloze kinderliedjes ontstaan. Matthijs Overmars, muziekdocent, kinderkoordirigent en docent op de Zeister Vrije School merkte dat al dat liedmateriaal niet zo gemakkelijk bij elkaar te rapen viel. En kwam in actie.
 
INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal: Tania Kross.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: New Creation Gospel Choir uit Friesland bestaat 50 jaar en viert dit met een speciaal concert.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Rohan Poldervaart • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes