ZINGmagazine 92 | verschijningsdatum 26 maart

maart 2020

Corona
‘Het lokale wordt regionaal en universeel’, zegt Jack Poels in het artikel over zingen in je moerstaal in deze ZINGmagazine. En zo is het. Zo bekeken is Nederland is een groot dorp. En recent werd pijnlijk duidelijk dat dat niet alleen voor Nederland geldt, maar dat de hele wereld met elkaar verbonden is. De koor- en muziekwereld krijgt harde klappen sinds de uitbraak van het coronavirus. Helaas was het onmogelijk om op het -allerlaatste moment deze editie van ZINGmagazine nog aan te passen. Wel staat de Koornetwerk-spread in deze editie geheel in het teken van corona, en ook zijn we druk bezig met een inventarisatie over de gevolgen van het coronavirus voor de koorwereld en hoe de diverse koren hiermee omgaan. Dat artikel verschijnt in de -komende ZINGmagazine. Wilt u uw ervaringen delen? Stuur dan een mail naar redactie@zingmagazine.nl. Voor dit nummer willen wij u adviseren vooral zelf goed in de gaten te houden of aangekondigde -concerten, bijvoorbeeld in de jaarlijkse PassieBarometer die we in deze editie weer publiceren, wel of niet doorgaan. De redactie wenst u veel leesplezier en vooral een goede gezondheid.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 92

Podium voor … Berry van de Wouw
Zing met je hart en leer een taal. Berry is eindredacteur van het woordenboek ‘populair Frans-Nederlands’ en auteur van ‘Zing het echte Frans’.

Zingen in je moerstaal
Sinds Normaal is het steeds gewoner om te zingen in je moerstaal en daar landelijk succes mee te hebben. Blijkbaar maakt zingen in een andere Nederlandse taal dan het Standaardnederlands iets los. Bij de zangers en zangeressen zelf, maar ook bij een breder publiek. Wat is het geheim?

Passiebarometer 2020
 De jaarlijkse PassieBarometer van ZINGmagazine heeft weer een nieuw record: we telden dit jaar maar liefst 266 uitvoeringen van Bachs Matthäus-  of Johannes-Passion . Dat zijn er 14 meer dan in het recordjaar 2017. Het aantal Matthäus-Passionen is gestegen naar 208, het aantal Johannes-Passionen gedaald naar 57. Er wordt 1 Markus-Passion  uitgevoerd. De passiekoorts is in ons land dus nog lang niet gedoofd. Nederland is nog steeds passieland bij uitstek.

Zangvakanties 2020
De dagen worden langer, de zon laat zich vaker zien; de vakantie komt in zicht! En daarmee ook weer een enorm, lonkend aanbod aan zangvakanties. Wordt het galmen in de Vogezen, jammen in New York of een retraite in Cas tricum? Laat je verleiden,kies een

Die Gedanken sind frei
Na de herdenkingen in 2019 zijn er ook dit jaar veel evenementen die 75 jaar bevrijding vieren. Wij maken een kleine selectie. Om te beginnen het Duits-Nederlandse project De Toekomst van een Verleden, begin mei in de Theaterkerk van Bemmel.

Zingen met Alberto
Een nieuwe serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze derde aflevering behandelt hij de houding.
 
De grensverleggende muziek van Cristina Branco
Cristina Branco, een van de grootste fadozangeressen van deze tijd, geeft in de tweede helft van april maar liefst tien concerten in Nederland. Naast een aantal oudere nummers zingt ze dan ook voor het eerst muziek van haar nieuwe album EVA, dat in maart is uitgekomen. Haar meest persoonlijke album, zegt ze zelf.

De Kleedkamer
Journalist Francine Postma bezoekt elke twee maanden een zanger/zangeres vlak voor een optreden. Deze keer: Lucretia van der Vloot in het Beauforthuis in Austerlitz

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: Collegium Utrecht

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Rohan Poldervaart • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes