ZINGmagazine 91 | verschijningsdatum 31 januari

januari 2020

Duncan
Vijfenveertig procent meer aanmeldingen kreeg de open dag van de Rockacademie, Dat lezen we in het artikel van Harm Peter Smilde over de Rockacademie in Tilburg. Hoe dat zo komt? Omdat onder meer Duncan Laurence er studeerde en die won, zoals we allemaal weten, vorig jaar het Songfestival. Nou ben ik al jaren geen fan meer van dit evenement. Veel liedjes lijden aan artistieke bloedarmoede en dan heb ik het nog niet over de ­matige zangkwaliteiten. Maar 45% meer aanmeldingen. Dat is veel. Daaruit blijkt dat goed voorbeeld, goed doet volgen. De beste manier om jongeren aan het zingen te krijgen is een goed voorbeeld. Iemand waar men zich aan kan spiegelen, iemand waar men tegenop kan kijken. Mijn wortels liggen in de klassieke muziek en ik geef toe: ik ben best een beetje jaloers. Wat zou het mooi zijn als ook de klassieke muziek zo’n Duncan had of een cool koor, dat met Bach en ­Mozart trendsettend blijkt en waardoor het probleem van de jongens- (en mannenkoren) in een klap was opgelost. Zou het ­gebeuren in 2020 of 2021? Als het gebeurt beloof ik dat ZING­magazine er als de kippen bij is.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 91

Podium voor … Harold Lenselink
Lenselink is directeur van Akoesticum, een huis met alle faciliteiten om met grotere groepen muziek te kunnen maken. Ook heeft Akoesticum een structureel aanbod aan na- en bijscholing in de muziek. Dit jaar viert Akoesticum het vijfjarig jubileum.

Ode aan Beethoven
Tijdens het Nieuwjaarsconcert luidde het Nederlands Blazers Ensemble het Beethovenjaar 2020 in met een swingende ode aan de Duitse componist. Het is 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. ZINGmagazine speurt tussen alle jubileumconcerten naar zijn zangstukken. Zijn die niet wat op de achtergrond geraakt?

Leren leven van de muziek
Harm Peter Smilde bezocht de Fontys Rockacademie in Tilburg: de bakermat van sterren als Duncan Lawrence en Jacqueline Govaert (Krezip).
Hij sprak met studenten en docenten en ja… Ook Duncan Laurence blikt kort terug op zijn opleiding. Dankzij zijn overwinning op het Songfestival is de belangstelling voor deze opleiding ontploft.

Koren in de popmuziek
Popsongs hebben al een tijdje hun intrede gedaan in de koorwereld. Koren deinzen tegenwoordig niet meer terug voor Stairway to Heaven of Paradise by the Dashboard Light. Maar hoe zit het andersom? Wat is de rol van koren en vocale ensembles in de popmuziek door de jaren heen?

Het geheim van Karl Jenkins
The Armed Man, het bekendste werk van componist Karl Jenkins, is in twee decennia uitgegroeid tot een wereldhit. Ook in Nederland wordt het vaak gespeeld en gezongen. Zeker nu, bij de herdenking van 75 jaar bevrijding, én de 75e verjaardag van de componist. Wat maakt dit poëtische, multireligieuze koorwerk zo ‘verdacht’ populair?

 
Opera Forward viert vijfjarig jubileum
Dat ontbrak er vijf jaar geleden nog aan: een festival voor hedendaagse opera, geïnitieerd door het na­tionale operagezelschap. Dat had voormalig intendant Pierre Audi goed gezien. Vijf jaar geleden ‘schonk’ hij het – destijds jubilerende – operagezelschap Opera Forward een operafestival dat grenzen wil verleggen. De vijfde editie begint 13 maart en staat in het teken van verandering en verbazing.
 
Zingen met Alberto
Een nieuwe serie voor iedereen die zijn of haar zangtechniek wil verbeteren. Alberto ter Doest (zanger en oprichter van het Universal Voice Institute en auteur van het boek Universal Voice Guide 2.0) geeft in elke editie van ZINGmagazine praktische oefentips voor zangers. In deze tweede aflevering behandelt hij een viertal klankkenmerken.
 

De Kleedkamer
Journalist Francine Postma bezoekt elke twee maanden een zanger/zangeres vlak voor een optreden. Deze keer: mezzosopraan Iris van Wijnen, voorafgaand aan Wagners opera Die Walküre door De Nationale Opera, waarin ze de rol van Walküre Rossweise vertolkt. Locatie: Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: het Kathedrale Koor St. Bavo met een Thank You Tour in de Verenigde Staten.

 
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Rohan Poldervaart • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes