ZINGmagazine 102 | verschijningsdatum 20 november
november 2021
Weemoedig
Terwijl ik dit schrijf tikt de regen zachtjes tegen het raam van mijn woonkamer, waar sinds de pandemie in het grote thuiswerk-tijdperk een extra bureau staat. Vanaf die plek zie ik hoe de eerste kolganzen alweer zijn ingevlogen en andere hun vleugels oefenen om binnenkort te vertrekken. Het jaarlijks terugkerende ritueel van de seizoenen maakt me licht weemoedig naar een zomer die er niet was, naar de tijd dat we nog concertzalen konden bezoeken zonder gezeur over coronapassen en QR-codes. Mijn weemoed kent vandaag geen grenzen, en bestrijkt een steeds groter deel van mijn tijdlijn. Ik ben zelfs al licht weemoedig naar het tijdperk dat componist Sweelinck – die dit jaar overigens 400 jaar ‘bestaat’ – nog op de briefjes van 25 gulden stond. Voor de jongeren onder ons: zo’n briefje noemden we ook wel een geeltje. Waarom dat zo was kwam ik onlangs pas via Google te weten. Dat greep namelijk terug op de benaming voor het 25 gulden-biljet uit de periode 1861-1909. Ons geeltje was een flinke halve eeuw later allang niet meer geel, maar we noemden het nog wel zo. Vast ook uit een raar soort weemoed. Raar woord trouwens: weemoed. Wee en gemoed wordt samen een pijnlijk gemoed. Maar mijn weemoed is zelden pijnlijk of verdrietig. Het is juist een prettig soort gemoedstoestand. Zoiets als Schubert bezingt: ‘Wenn ich durch Wald und Fluren geh’/ Es wird mir dann so wohl und weh/ In unruhvoller Brust.’ Ook best een prettige gemoedstoestand om te werken aan een kerstnummer, want terwijl de eerste herfstregen op het raam drupt druppelen ook de eerste artikelen voor de kersteditie binnen. Met natuurlijk aandacht voor al die bijzondere kerstconcerten, Messiahs en Weihnachtsoratoria, maar ook voor de revival van ABBA. Over nostalgie gesproken! De redactie wenst je fijne kerstdagen en een zangrijk 2022.
Inhoudsopgave ZINGmagazine 102
Podium voor … Martine Spanjers
In deze uitgave geven we het podium aan Martine Spanjer, voorzitter van projectteam Utrecht Zingt, festival Leading Voices, en coördinator van ZIMIHC Maatwerk
In memoriam Bernard Haitink
Hoofdredacteur Oswin Schneeweisz blikt terug op het gesprek met Bernard Haitink die hij enkele jaren geleden heeft gehad naar aanleiding van het jubileumboek van het Groot Omroepkoor.
Strijdbare diva
Twaalf keer haalde Joyce DiDonato bij audities bakzeil. Uiteindelijk, bij haar 13e poging, engageerde de Parijse Opéra haar voor Il barbiere di Siviglia in 2002. Zo begon haar zegetocht op de internationale podia. Inmiddels is DiDonato een echte ster, met een stem die geen luisteraar onberoerd laat. Na de ‘grote pauze’, zoals zij de coronaperiode, steevast noemt is ze weer up and running. Binnenkort is DiDonato te gast in Amsterdam en Arnhem, aanleiding voor een gesprek met de strijdbare diva.
Inspiratie
In iedere ZINGmagazine laat Francine Postma een zanger of zangeres aan het woord over zijn/haar inspiratiebronnen. Deze editie: Ineke van Doorn
ABBA: Alive and Kickin’
Begin september liet ABBA via een YouTube-livestream weten dat er een nieuw album en een reeks optredens aan zit te komen. Mamma Mia, da’s pas nieuws. De band bleek nog lang niet vergeten. Het belooft de comeback aller comebacks te worden. Harm-Peter Smilde ging op zoek naar het geheim achter de muziek van Abba. Wat maakt hun liedjes, die veel uitgevoerd worden door koren en vocal groups, zo tijdloos?
Troost voor terminale patiënten
De Bedside Singers staan niet op een podium. Ze zingen niet in het licht van de schijnwerpers. In groepjes van drie of vier zangers staan ze regelmatig bij het bed van een stervende te zingen. Zo bieden ze troost in de laatste fase van het leven. ‘We zingen bijvoorbeeld wiegelied-achtige stukken, vaak in driekwartsmaat of zes-achtste, eenvoudige liedjes, niet te snel, in hartslagtempo.’ Het is vooral belangrijk dat de muziek rust en harmonie uitstraalt, zegt Ank Verkoeyen (62) uit Sittard. Ze werkte lang als verpleegkundige in de palliatieve zorg en zingt nu in de Bedside Singers.
Kerstspecial
Waar gaan we naartoe, deze kerst? Zoals ieder jaar publiceert ZINGmagazine de Kerstspecial met mooie en opmerkelijke kerstconcerten. Van Rutter tot Bach en van gospel tot Keltisch. Aan sfeervolle kerstconcerten geen gebrek. Er is voor ieder wat wils: voor luisteraars en de meezingers. Redactiemedewerker Monique van den Hoogen zocht ze uit.
75 jaar Händelvereniging
Met de jaarlijkse [Messiah] veroverde de Nederlandse Händelvereniging bekendheid. Volgend jaar viert het koor het (uitgestelde) 75-jarig jubileum met Händels oratorium Alexander’s Feast. En in december is er weer de traditionele Messiah-uitvoering. Het koor kende in zijn lange geschiedenis slechts drie vaste dirigenten. Met de nieuwe dirigent Paul Valk gaat het koor na 75 jaar een nieuwe fase in.
Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. Ditmaal: het Groot JP Projectkoor op weg naar The Jerusalem Passion.
Zangles van Alberto
Alberto ter Doest is zanger, coach en oprichter van het Universal Voice Institute. In deze serie geeft hij praktische tips om je stemtechniek te verbeteren. Deze aflevering: klankruimte
Telefonade
Diverse vakmensen reageren op de vraag: Wat is je meest geliefde kerstlied?
Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Monique van den Hoogen • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • In Beeld: een markant beeld op de gevoelige plaat vastgelegd • De Nazit: rubriek van vragen en verhalen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes.