Selecteer een pagina

Nationaal Gemengd Jeugdkoor en Música Temprana geven kerstconcert in Noorderkerk

 

Utrecht, 29 november 2018

 

Op zaterdag 15 december 2018 geven het Nationaal Gemengd Jeugdkoor en Música Temprana o.l.v. Adrián Rodríguez van der Spoel een kerstconcert in de Noorderkerk te Amsterdam.

 

Het programma

Op het programma staan onder andere Europese premieres van werken van José de Orejón y Aparicio (1705/1706-1765).

 

José de Orejón y Aparicio werd geboren in Huacho, een klein dorp ten noorden van Lima en werd de eerste mesties (indiaanse moeder, Spaanse vader) die werd aangesteld als kapelmeester van de kathedraal in Lima, één van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse kathedralen in de koloniale periode. Het oeuvre van Orejón is altijd zeer hoog gewaardeerd en kenmerkt zich als een originele combinatie van de Spaanse en Italiaanse stijlen. Er zijn slechts 20 stukken van Orejón overgeleverd, waarvan ongeveer de helft bestaat uit villancicos en cantadas. De andere helft bestaat uit geestelijke koorwerken voor de vespers.

Ook in deze muziek laat de componist zich van zijn authentieke kant zien: de instrumentatie is hoogst ongewoon: naast een uitgebreid continuo met orgel, klavecimbel, harp, gitaar, cello en violone bestaat het ensemble uit 2 violen, 2 traverso’s en 2 hoorns.

 

Het Nationaal Gemengd Jeudgkoor

Het Nationaal Gemengd Jeugdkoor (NGJK) is een ensemble voor jonge zangers tot 30 jaar. Het koor biedt plaats aan jong vocaal talent dat zingend wil musiceren en zich op het hoogste niveau verder wil ontwikkelen, zowel solistisch als op het gebied van ensemblezang. De koorleden komen uit het hele land en worden wekelijks gecoacht in de regio waar zij wonen. Eens in de maand komen de zangers bijeen voor een studiedag om als ensemble verder te werken aan het repertoire. Het NGJK en het Koninklijk Conservatorium (Muziek als Vak) zijn vanaf 2016 een samenwerking aangegaan om ensemblezang te stimuleren onder muziekstudenten.

Het NGJK staat onder artistieke leiding van Wilma ten Wolde en werkt voornamelijk met gastdirigenten, waaronder bijvoorbeeld de beroemde Letse koordirigent Sigvards Klava en Adrián Rodriguez van der Spoel. Als vocal coach is Irene Verburg aan het gezelschap verbonden. In de afgelopen seizoenen heeft het NGJK gezongen tijdens het openingsconcert van de Koorbiënnale Haarlem onder leiding van Sigvards Klava, tijdens het openingsconcert van de Orgel Biënnale, hebben ze meegewerkt aan het Kodály festival in Den Haag en verzorgden ze een lunchconcert in Het Concertgebouw Amsterdam.

 

Meer informatie

Voor meer informatie en het volledige programma: www.nationalekoren.nl

 

 

Nationale Koren

Vocaal Talent Nederland (VTN), de organisatie achter de Nationale Koren, heeft jarenlange ervaring met het scouten en tot bloei brengen van talentvolle kinderen en jongeren door middel van lessen, repetities en professionele concerten met gerenommeerde orkesten en dirigenten in binnen- en buitenland. Door middel van audities worden de meest talentvolle kinderen geselecteerd. Bijzondere aandacht heeft de toestroom van talenten uit alle sociale lagen van de bevolking en het blijvend interesseren van jongens, ook tijdens de pubertijd, voor het zingen. VTN is een plek waar op nationaal niveau jong talent tot bloei wordt gebracht door middel van een hoogwaardig opleidingstraject en professionele begeleiding. VTN werkt mee aan uitvoeringen op toppodia met de meest gerenommeerde orkesten en dirigenten ter wereld. Dit biedt de kinderen en jongeren een uniek leerproces en een onvergetelijke ervaring voor hun verdere leven, die zowel voor hun professionele als persoonlijke verdere ontwikkeling van groot belang is. VTN is een schakel tussen de amateurwereld en de professionele praktijk.

Koren die VTN organiseert zijn: Nationaal Kinderkoor, Nationaal Jongenskoor, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Daarnaast zijn er diverse opleidingsgroepen voor jonge kinderen. De activiteiten van VTN vinden door heel Nederlands plaats.