Stippellijn

ZM_Pers

Stippellijn
PERSBERICHT – PassieBarometer 2014 – 21 februari 2014
Stippellijn

Ruim 10% méér passies in Nederland en Vlaanderen
PassieBarometer 2014:
189x Bachs Matthäus- Johannes-Passion

De redactie van ZINGmagazine telt dit jaar 189 uitvoeringen van de Matthäus en Johannes Passion van Bach in de weken voor Pasen. Dat zijn er 20 meer dan vorig jaar, toen de PassieBarometer op 169 stond. Nergens anders ter wereld zijn de passies van Bach zo populair.
Palmzondag (de zondag voor Pasen) spant de kroon wat betreft de passiedrukte: op 13 april zijn er 25 uitvoeringen. Dan volgt Goede Vrijdag met 20 uitvoeringen, waaronder die in Naarden. Deze uitvoering, door de Nederlandse Bachvereniging, wordt rechtstreeks uitgezonden op tv en mag zich verheugen in de aanwezigheid van leden van het kabinet, waaronder meestal de premier. Op radio4 klinkt op 13 april de uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest olv Philippe Herreweghe.

Opvallend is dat de Johannes Passion van J.S. Bach vaker te horen is dan vorig jaar. Vorig jaar klonken er 36, nu 48. Een reden is dat de Johannes goedkoper is om te produceren dan de Matthäus, die vraagt om een dubbelkoor en -orkest. Verder is de Johannes met zijn bijna twee uur aanmerkelijk korter dan de Matthäus, die gemiddeld 2 uur en 50 minuten duurt.

Bijzonder zijn de geënsceneerde Johannes Passion van het Nationaal Opera en Concert Koor (een ‘passie-opera’) en de kinder-Matthäus met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. De enige provincie zonder passie is, net als vorig jaar, Flevoland. Het complete overzicht staat op www.zingmagazine.nl

ZINGmagazine 55, de Passiespecial

  • 189 x Matthäus- en Johannes Passion van J.S. Bach in Nederland en Vlaanderen
  • Soprano in ripieno vroeger en nu: jongens én meisjes zingen ‘O Lamm Gottes’ en het slotkoor van deel 1
  • De Matthäus van René Jacobs: zo klonk het bij Bach
  • Pieter Jan Leusink: 25 x de Matthäus Passion in 3 weken
  • ‘Olé, Bach heeft duende’: de nieuwe film van Ramón Gieling ‘Erbarme Dich’
  • Luisterboek van Govert Jan Bach en Joop van Zijl
  • The Passion: het spektakel van de EO
  • Was Bach een bas of een tenor?

ZINGmagazine is een onafhankelijk tijdschrift voor (koor)zangers en dirigenten. Zes keer per jaar interviews, nieuws, repertoiretips en een concertagenda in een oplage van 5000 exemplaren. www.zingmagazine.nl – www.facebook.com/zingmagazine.nl

Zie hier de lijst van Passieconcerten

> > > > > > > > > > > > > > Niet voor publicatie < < < < < < < < < < < < < <

Neem voor meer informatie contact op met  Dolf Weverink
hoofdredacteur ZINGmagazine dolf@zingmagazine.nl / 06 533 55 294

Stippellijn

PERSBERICHT – TOP100 van de Koormuziek – 16 januari 2014
Stippellijn

Matthäus-Passion en Jetse Bremer het meest populair

De Matthäus-Passion van J.S. Bach is de favoriete koorcompositie van (koor)zangers en -zangeressen. Op nummer 2 in de ZINGmagazine Top100 van de Koormuziek staat het Requiem van Mozart, op 3 de Hohe Messe van Bach, op 4 Karl Jenkins’ The Armed Man, en op 5 Hallelujah van Leonard Cohen, in een arrangement van Jens Johansen.

De ranglijst van de meest genoemde componisten/arrangeurs laat een ander beeld zien. Jetse Bremer staat met stip op nummer 1, Bach is een goede tweede. Meest genoemde arrangement van Bremer is Some Nights. Deelnemers aan de Top100 van de Koormuziek konden hun eigen Top3 aangeven, onder te brengen in een van de vier hoofdcategorieën (klassiek, licht, wereldmuziek en junior).

De lijst van lichte-muzieknummers bevat meer titels (waarop vaak één stem is uitgebracht) dan de lijst met klassieke werken. Dit komt volgens de redactie van ZINGmagazine doordat deze titels nog niet de tand des tijds hebben doorstaan. Over 100 jaar weten we of Some Nights nog steeds zoveel gezongen wordt.

De Top100 van de koormuziek
1 Matthäus-Passion, J.S. Bach
2 Requiem, Mozart
3 Hohe Messe, J.S. Bach
4 The Armed Man, Jenkins
5 Hallelujah, Cohen / Johansen

Meest genoemde componisten/arrangeurs
1 Jetse Bremer
2 J.S. Bach
3 Mozart
4 Fauré
5 Poulenc

Deze eerste aflevering van de Top100 van de Koormuziek is samengesteld op basis van inzendingen van zangers, dirigenten, componisten en liefhebbers.

Op 21 februari 2014 publiceert ZINGmagazine de Passiebarometer, het overzicht van alle passie-uitvoeringen (Bachs Matthäus en Johannes Passion) in Nederland en Vlaanderen. In 2013 waren dat er 169.

Klik hier voor de complete TOP100 van de Koormuziek

> > > > > > > > > > > > > > Niet voor publicatie < < < < < < < < < < < < < <

Meer informatie over de Top100 van de Koormuziek:
Dolf Weverink, hoofdredacteur ZINGmagazine
dolf@zingmagazine.nl / 06 533 55 294 / www.zingmagazine.nl

ZINGmagazine verschijnt 6 x per jaar in een oplage van 5000.
ZINGmagazine, Postbus 11497, 1001 GL Amsterdam.
Rozenstraat 206, 1016 PA Amsterdam. Uitgever is Gilles Graafland.
Redactie: Mariette Effing, Elke Jansen, Dolf Weverink (hoofdredacteur).
Stippellijn

Geef een reactie